2008 anställdes jag som reporter på tidningen Land Lantbruk, efter att under några år ha bevakat lantbruket på kommunnivå för Länstidningen i Södertälje. Då var växthuseffekten främst kopplad till kylskåp och inte särskilt många funderade på om kon rapade för mycket metan.
Övergödningen i Östersjön var däremot stort uppmärksammat, särskilt sedan algblomningen blivit ett konkret bekymmer för människors sommarsemestrar. Året efter instiftade Världsnaturfonden, WWF, utmärkelsen Årets Östersjöbonde för att lyfta lantbrukare som arbetar för ett mindre miljöbelastande jordbruk kring vår halvsalta insjö.
Att få arbeta med att skriva om lantbruket i allmänhet och mjölkproduktionen i synnerhet är en ynnest. Här möts alla de stora frågorna, som livsmedel, arbete, djur, ekonomi, politik, ekologi, miljö och klimat. För många jag möter kan det vara svårt att förstå nördigheten vi på Husdjur ägnar oss åt. Begrepp som celltal, proteinvärden, mjölkavkastning och rillade golv blir abstrakta för den som har sin vardag någon helt annan stans.
Men miljö- och klimatfrågor förstår alla vikten av. Och där spelar svenskt lantbruk en viktig roll. Mjölkgårdens möjlighet att vara en del av lösningen på vår tids största utmaning är fascinerande. Bara genom att finnas ger den kolinlagring, biologisk mångfald och friskt syre att andas. Med små och stora insatser kan dessutom produktionen öka, ekonomin förbättras och klimatavtrycket sänkas, ja till och med bli negativt och på så sätt kompensera för andra sektorers påverkan.
I år har Husdjur fyllt 75 år och det har vi firat med tillbakablickar från tidningens historia. Jag vill här tipsa om en av många artiklar som vi har skrivit om gårdar som på olika vis gör gott för miljön och klimatet. Följ med på besök till Dynestadsviken där bröderna Jonsson på Ogestad egendom och Hyllela gård återför näring från Östersjön och omvandlar den till foder till sina djur.
Gul havsvik ger grön vinst
Bröderna Jonsson på Ogestad egendom och Hyllela gård säkrar foder för sina 4 500 djur genom bevattning av 300 hektar åkermark. Men egentligen är det Dynestadviken i Östersjön som är den stora vinnaren.
Läs Husdjurs reportage från 2020 här: https://husdjur.se/reportage/2022/gul-havsvik-ger-gron-vinst/