Karin har tröstat många intagna

Rödbrokiga Karin, 13, har mjölkat över 100 000 kilo och lyssnat på många bekännelser från de intagna på anstalten Rödjan i Mariestad.

Text Torbjörn Esping

– Jag brukar säga att det är den bästa kompisen man kan ha. Man kan säga precis vad man vill till kor, och de skvallrar aldrig, säger Maria Olofsson som jobbar i stallet på Rödjan.

5392 Karin är en av de 57 årskorna på Rödjan. 45 av korna står uppbundna i kortbås, åtta går i lösdrift. Men i vinter ska ett nytt modernt stall för lösdrift byggas.

Helena Lindqvist och Maria Olofsson är övertygade om att mjölkkorna på Rödjan spelar stor roll i vården av de kriminella.

– Vi ska inte öka antalet kor, men antalet killar. I det nya stallet kommer man att kunna se dem på ett helt annat vis, man kan inte smita i väg och gömma sig.

Fängelsekor på fler platser

Kriminalvården i Mariestad har sedan sextiotalet drivit ett jordbruk som skapar kvalitativ sysselsättning för de intagna. Vid sidan av mjölkproduktionen i Rödjan brukas 470 hektar mark i Svaneberg, med bland annat 50 herefordkor.

Förutom i Rödjan har Kriminalvården också mjölkproduktion i Sörbyn utanför Umeå och köttproduktion på Svartsjö kungsgård.

I dag jobbar 15 intagna plus personal med att ta hand om korna. Och trots att skötarna inte jobbar i stallet någon längre tid, så lyckas de ganska bra med att få Karin och de andra att mjölka på. Mjölken är ekologisk och säljs till Arla.

– Vi ligger på 11000 kilo ECM, det är bra gjort av killar som knappt har sett en ko, säger Maria Olofsson.

Karin vet vad hon vill

5392 Karin är 13 år, och mjölkade med sina tre fungerande spenar 9 415 kilo förra året. Under tiden i fängelsstallet har hon hunnit bli mormorsmor. Och får vara kvar.

– Hon är stadig och vet vad hon vill. Det är ingen idé att pojkarna kommer och tror att de kan leda henne i halsbandet, säger Maria Olofsson.

Besättningen, som består av holstein, SRB och ayrshire, har en lite högre snittålder än många andra. Djuren är snälla och står still.

– Vi har mycket äldre kor för att det är lättare att jobba med det för sådana som är nybörjare, säger Helena Lindqvist som också jobbar i stallet på Rödjan.

Foto: Kriminalvården

5392 Karin

  • Ras: SRB.
  • Ålder: 13.
  • Aktuell: Har just mjölkat över 100 000 kilo.
  • Årsproduktion: 9 450 kilo ECM.
  • Personlighet: ”Stadig och vet vad hon vill”.

944 Linda

Född: 18 mars 2016.

F: 3531 VH Fiery.

MF: 8834 VH Obelix.

Mormors far: 2471 D Onside.

Produktion: 82 449 kilo ECM i livstidsproduktion (hittills).

Halter: 4,4 procent fett, 3,8 procent protein.

Kalvar: Åtta kalvar på sex laktationer, varav sex kvigor.