Krona – en fett hållbar ko

802 Krona blev över 13 år. Hon blev med åren en personlighet. En hållbar ko med hög livstidsproduktion. Och en väldigt fin teckning, apelkastad med stjärnor.

Text Ann Christin Olsson

802 KRONA PÅ Janpers lantbruk i Stora Skedvi i Dalarna blev gårdens första ko att belönas med SRB-föreningens utmärkelse för hållbara kor med över 8 500 kilo fett och protein i livstidsproduktion.

– Hon gick ut ur besättningen i somras efter att ha mjölkat i två år den senaste laktationen, säger Elin Janpers.

Hon seminerades efter den tionde kalvningen, men kastade ganska sent. Då beslutade de att inte seminera henne igen eftersom hon hunnit bli 13 år och dessutom testats positivt för Staphylococcus aureus, efter att hon fått lite högre celltal.

PÅ 802:ANS PLUSKONTO var en hållbar och produktiv ko. På minussidan att hon var trögmjölkad. När hon mjölkade som mest kunde karusellen få stå och vänta i en kvart för att hon skulle bli färdig. Andra kor skulle ha gallrats ut för det. Men Krona var en ko som de fastnade för. Visserligen inte någon sådan som vill stå och kela, men frisk och fruktsam och med åren allt mer en personlighet.

– Sådana gamla damer, nog vet de att de är äldst, säger Elin Janpers med ett skratt.

802 Krona hade ungtjurar som far och morfar, och därmed en lite annorlunda härstamning. Hon hade bra fruktsamhet och blev dräktig på en till två semineringar varje gång. Det hann bli fyra mjölkraskvigor innan de började seminera henne med kött. Valet av ”lättmjölkade tjurar” gör att döttrarna faktiskt inte blivit trögmjölkade.

– Döttrarna har blivit nya favoriter, säger Elin Janpers.

HON BETONAR DOCK att när avelsplanen görs för döttrar och dotterdöttrar kommer hon ha i åtanke att de är efter en ko som var trögmjölkad. Annars kan sådant dyka upp efter några generationer.

– Jag tycker alltid att det är viktigt att diskutera individen vid avelsplaneringen.

I dag driver Janpers lantbruk två gårdar, Kronafamiljen kommer från den ursprungliga gården i Stora Skedvi och det finns 14 kor som är Kronor av de 470 korna som till 60 procent är SRB.

– 802 Krona hade bra kropp och ben. Juvret höll tills hon var 13 år, men det var inget utställningsjuver.

802 Krona

Född: 13 januari 2008.

Utgången: 28 juni 2021.

Far: Viken.

Morfar: Mörbylilla.

Livstidsproduktion: 118 000 kilo ECM.

Avkastning per lakatation: 11 200-13 000 kilo ECM.

Halter: 4,7 procent fett, 3,7 procent protein.

Kalvningar: 10 kalvar varav 6 kvigor och 4 tjurar.

Juverhälsoklass: 2–3 senaste åren.

Foto: Linda Eriksson

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.