Yen – en riktig champion

Trevlig att hantera och en fröjd för ögonen. Jerseykon Yen har egenskaper som för ett par år sedan gav en championtitel från Gutekon.

Text, Foto Ann Christin Olsson

Text & foto: Ann Christin Olsson

5405 YEN köptes in som dräktig kviga från gården Mörtelek i Småland 2014 i samband med att besättningen utökades.

– Jag köpte henne för att hon var en Zumadotter. Det var lite av en supertjur då, minns Dan Dotes, mjölkbonde på Gannor gård i Ljugarn på Gotland.

Yen har nu hunnit kalva åtta gånger och har fått sju kvigkalvar. Det finns i dag totalt 6 Yen i besättningen. 5405 Yen är exteriörbedömd, och har inte varit långt ifrån att klassas som excellent. Dan Dotes beskriver henne som nära en idealko, med ett fint juver för att ha kalvat åtta gånger.

5405 Yen har varit fertil och tagit sig dräktig på 1–3 semineringar. Men hon har haft en egenhet att brunsta fastän hon varit dräktig, vilket ibland gör det svårt att avgöra om hon ska semineras.

Hennes akilleshäl är en dålig spene, vänster bak, som krånglat efter en colimastit i slutet av förra laktationen. Trots behandling så blev hon trespent efter att hon kalvade i somras.

– Men hon har fått vara kvar för att hon är snäll, säger Dan Dotes.

En egenskap som kom väl till pass när hon ställdes ut som sjättekalvare på Gutekon 2019. Hon blev champion bland jerseykorna. Hon är dock inte mesig utan är framåt i lösdriften och sköter sig när det gäller att gå och mjölka sig. Men egentligen så försvarar hon nog inte sin plats just nu efter att hon aldrig kom igång att mjölka efter senaste kalvningen. Hon har behandlats av veterinär en gång tidigare efter ett skadat knä som blivit inflammerat.

MEN 5405 ÄR dräktig och ska kalva igen i augusti. Först säger Dan Dotes att det blir sista kalvningen, men sen ändrar han sig och menar att det kanske ändå får bli en sintidsbehandling.

– Det är min sambo Susanne Thomssons favoritko och hon gillar inte ens kor, säger Dan Dotes med ett skratt.

5405 Yen brukar vara en av de kor som är med när det händer något, bland annat har hon ett par gånger lyckats ta sig in i det kaklade utrymmet mellan robotarna och behövt eskorteras därifrån då det kan vara halkigt på golvet.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

Siffror

  • 5405 Yen Född: 12 januari 2012.
  • Far: Zuma.
  • Morfar: Zik.
  • Antal kalvningar: 8, varav 7 kvigkalvar.
  • Livstidsavkastning:
  • 57 667 kilo ECM.
  • 305 dagarsavkastning: 8 000 kilo, 5,5 % fett och 4,4 % protein.
  • Exteriörbedömning: Juver 90 Ben 87 Kropp 83 Helhet 87.