Pensionerad och kvigvakt

100-tonnaren 324 Hulta sinlades efter en hälta förra sommaren. Sedan dess har det blivit många månaders pensionärsliv som tack för lång och trogen tjänst.

Text, Foto Ann Christin Olsson

324 Hulta kalvade in vid 29 månaders ålder den 29 juni 2011, sedan dess har hon kalvat ytterligare sju gånger. På hennes tio år i produktion har det blivit lite drygt 100 ton ECM. Snittavkastningen har legat på 10 198 kilo ECM per år.

– Liksom många i hennes släktled ligger fettet lågt, säger Sarah Hammarberg. Fettet har i snitt legat på 3,9 procent.

Tillsammans med Mattias Malmros är hon mjölkföretagare i Follingbo Hagvards strax öster om Visby på Gotland. Av de 25 korna är hälften holstein och hälften SRB. Hulta är den största kofamiljen av de svarta korna.

– Vi har en dotter och två barnbarn som mjölkar i besättningen. På kolinjen finns två 100-tonnare till längre bak i släktledet.

De har fått fram ytterligare en 100-tonnare i besättningen, men det är i en röd kofamilj.

Även om Hulta är en hållbar kofamilj så har 324 Hulta, liksom hennes dotter, en akilleshäl och det är klövarna. Båda har dålig klövhälsa. Att 324:an ändå blev en 100-tonnare beror nog på att både far och morfar, Stäme och Ränneslöv, gett uthålliga kor, men ingen toppavkastning enskilda laktationer. 324:an har i övrigt hållit sig frisk, förutom ett spentramp som gjorde henne trespent under den sjunde laktationen.

– Hon är envis och tjurskallig. Det kunde plötsligt smälla till en dag när man mjölkade. En gång hamnade jag under grannkon. Men för det mesta var hon snäll.

Precis som alla gamla kor är det en bestämd dam när det gäller hennes plats och vilka rutinerna ska vara. Allt ska vara som det alltid varit, i övrigt har hon inte stuckit ut.

När 324 Hulta sinlades i somras gick hon dåligt och hade ont. Sarah Hammarberg var faktiskt osäker på om hon skulle komma igen, men det gjorde hon.

– Nu går hon med sinkor och dräktiga kvigor. Hon hjälper till att fostra de unga kvigorna. Hon har fått gå kvar även denna sommar så länge det funnits plats för henne.

Siffror

324 HULTA

Född: 7 januari 2009 

Far: Stäme Morfar: Ränneslöv 

Livstidsproduktion: 103 503 kilo mjölk. 101 570 kilo ECM.

Medelavkastning: 10 346 kilo mjölk, 10 198 kilo ECM.

Halter: 3,9 procent fett och 3,6 procent protein

Kalvningar: 8 kalvningar varav ett par tvillingar. Totalt 9 kalvar.

Har du en hållbar ko?

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.