I Bondaryd utanför Gislaved består besättningen till 80 procent av den röda kofamiljen Ridda, ett gäng hållbara kor med hög fett och proteinhalt. En av dem var 599 Ridda, en bestämd men inte speciellt social ko.
– Hon skrålade gärna för att tala om att hon var där, säger Mari Claesson som drivit gården tillsammans med sin man Sture, men som nu lämnat över till sonen Emil Claesson.
599 Ridda fick hela elva kalvar, fem tjurkalvar och sex kvigkalvar. Den kalv som föddes sist var 995 Ridda. Läs numret igen, det omvända 599 Ridda, vilket Mari Claesson tycker är lite underligt.
Gården hade fram till 2008 bara kor ur Ridda-familjen, sedan har besättningen utökats med inköpta djur. Ändå är det Ridda-familjen som dominerar. De är rastypiska och framför allt snälla.
– De är väldigt gemytliga allihop. De är inte så stora, men jämna, säger Mari Claesson.
599 Ridda hade en korshöjd på 140 centimeter och exteriörbedömdes med juver 79, ben 81, kropp 85 och helhet 81. Hon hade ganska höga celltal, vilket ledde till att hon blev trespent. Men det mest utmärkande är de höga halterna i mjölken, något som även är kännetecknande för hela kofamiljen. 599 Ridda hade under sin levnad ett genomsnitt på 4,6 procent fett och 3,8 procent protein.
– Vi kanske inte driver våra kor så hårt. Vi har inte så hög avkastning men vi har många gamla kor, säger Mari Claesson.
599 Ridda blev drygt 14 år när hon i slutet av 2021 utgick ur besättningen. Hon slutade bara att mjölka och veterinärens omsorger gav inget resultat, så det slutade med att hon fick utgå. Mari och Emil Claesson ville begrava denna för dem mycket speciella ko hemma, men tyvärr blev det inte så.