Vally var en idealko

462 Vally var en skönhet i stallet, så exemplarisk att hon fick stå modell för jerseyföreningens logga. Men hon gick tyvärr ur tiden alldeles för tidigt.

Text Ann Christin Olsson

*Artikeln har tillfogats en rättelse angående födelsedatum.

462 Vally på Gannor gård i Ljugarn på Gotland var lite av besättningens skönhetsdrottning, men tyvärr blev hon inte mer än drygt sex år. När Dan Dotes, mjölkbonde på gården, var på semester, utfodrades det med ett sämre parti foder och hon fick en kolimastit som ledde till att hon fick avlivas.

– Det var väldigt tråkigt. Hon var en idealko, säger Dan Dotes.

Förutom den fina exteriören var hon också snäll och mjölkade bra. Hon hann kalva fyra gånger, den sista gången den 7 november 2006. Hon blev sjuk i den fjärde laktationsmånaden.

– Hon var lite divig. Jag tror att hon visste om att hon var lite snyggare än de andra korna, säger Dan Dotes.

Kanske var det efter att hon ställts ut två gånger, först på Gutekon 2006 där hon blev champion för jersey och därefter på Tjustkon där hon vann. På den utställningen togs det foto som blev förlagan till både en relief i väggen på nya ladugården och till Sveriges jerseyförenings logga. Utställningarna gjorde att hon blev lätt att hantera.

– Det var bara att ta henne i halsbandet och gå iväg med henne, minns Dan Dotes.

Skönheten finns i kofamiljen och han har även haft utställningsframgångar med en annan Vallyko, 1249 Vally (far Himp och morfar Jaax) som blev reservchampion inom jersey på Elmia 2018. 462 Vally var exteriörbedömd med juver 82, ben 81, kropp 82 och helhet 82, vilket var en bra men ingen toppbedömning. Dan Dotes tycker att hon var betydligt bättre än så.

Den här kofamiljen köpte ursprungligen Dan Dotes far in till gården på 1960-talet. Som tur är finns det fler Vally-kor i besättningen. Totalt 25 hondjur i olika åldrar, sex av dem är dock i olika grader korsade med holstein.

– Det har oftast blivit när kor inte tagit sig dräktiga med doser av samma ras, säger Dan Dotes.

Det lustiga är att de Vally-kor som ser ut helt som holstein, och har kvar en rest på 12,5 procent jersey, ändå till 100 procent har ett jerseykynne.

– De ser ut som holstein, men beter sig som jersey.

462 Vally

  • Far: Skae Balter 
  • Morfar: Duncan Barber 
  • Född: 7 juli 2001 
  • Utgången: 12 mars 2007 
  • Kalvningar: 4, varav 2 kvigor 
  • Livstidsavkastning: 28 943 kilo ECM