219 Brunetta – en riktig femetta

Som bruksko är 219 Brunetta en fullträff och levererar på allt det en ko ska göra. Hon mjölkar bra, har fin mjölkkvalitet, blir dräktig, är skapligt frisk och krånglar aldrig.

Text Ann Christin Olsson

Brunetta är en stark kofamilj och cirka 40 procent av de 60 korna på Brorsans lantbruk i Holmsveden i Hälsingland är Brunettor. Andelen har tidigare varit uppe i 60 procent. Men nu har bröderna Thomas och Stefan Åkerlund köpt in en del kvigor inför bygge av en lösdrift med två robotar. Brunettorna kom ursprungligen in i besättningen 1969 från Bofara i Kilafors. Den första Brunettan fick följa med när kon Hjärtrud köptes in.

– Men det var Brunettorna som visade sig vara bäst i längden. De är konkurrenskraftiga. 219 Brunetta är en optimal bruksko, säger Thomas Åkerlund.

Ganska osynlig

219 Brunetta är inte speciellt kelsjuk och egentligen ganska osynlig eftersom hon är så lätthanterlig, både till lynne och produktion. Hon har bara en egenhet när hon är i lösdriften med liggbås, som är ett komplement till de uppbundna platserna.

– Hon har lärt sig att byta sida som hon ligger på utan att kliva upp och bara tippa över.

Exteriörbedömningen landade på 80 i helhet så det har inte varit någon utställningsko, bland annat på grund av ett sluttande kors. De första 7–8 laktationerna var juverhälsoklassen 0. Nu ligger hon med ålderns rätt lite högre i celltal, på senaste provningen 29 000.

Stabil fruktsamhet

Fruktsamheten har varit stabil med i snitt två semineringar per dräktighet. Hälsan har över lag varit bra, med bara en kalvningsförlamning. De senaste kalvningarna har hon haft kvarbliven efterbörd, vilket något år behövt behandlas.

219 Brunettas mors kusin, 112 Brunetta, kom upp i 163 ton. Men 219 ligger på en fin andraplats i besättningen sett till livstidsproduktion. Hon är en av fyra 100-tonnare som för närvarande är i produktion på gården. Hon kalvade den 9 november och fick en kviga. I januari låg avkastningen på 46,8 kilo ECM per dag.

– Hon är 14 år så nu blir det inga fler kalvar, säger Thomas Åkerlund.

Planen är en sista sommar på bete och slakt i höst. Från en annan Brunetta-linje har de sålt en tjurkalv, VR Jewel, som ska sättas in i semin.

219 BRUNETTA

Född: 15 december 2009.

Far: Gunnarstorp.

Morfar: Peterslund.

Produktion: 124 000 kilo ECM i livstidsproduktion. 11 896 kilo ECM per laktation.

Halter: 4,6 procent fett och 3,9 procent protein.

Kalvar: 7 kvig- och 3 tjurkalvar på 10 kalvningar.