239 CH — misstaget som blev en mjölkdrottning

Hon var en drömko som egentligen var tänkt att bli köttlåda. Men en oväntad betäckning förändrade ödet och gjorde 239 CH till storfavorit på Vasängens gård.

Text Camilla Olsson
Foto Privat

På Vasängens gård, en ekologisk mjölkgård utanför Hjo i Västra Götaland, finns två Kristinasläkten. Ett som stavas med K och ett med Ch.

Från den som stavas med Ch härstammar 239 CH, med en mamma som är holstein och en pappa som är simmental. När CH föddes 2016 sålde gården tjur- och köttraskalvarna, men hon blev kvar tillsammans med tjurkalven Rambo, som skulle behållas.

– CH och Rambo hängde alltid ihop. De var som hundar, de gick i grimma, hoppade agilityhinder och gick tillsammans med gårdens hästar. Ingen tänkte på att han var en tjur och hon var en kviga, säger Johanna Lindbom som jobbar på gården med sambon Simon Ivarsson som äger den.

Släpptes med sterila kvigor

Sommaren 2017 släpptes CH ut på bete tillsammans med några sterila kvigor och Rambo. Johanna Lindbom tänkte inte mer på det tills hon kom på att CH inte tillhörde den sterila gruppen och i mars året därpå föddes hennes tvillingkvigor.

Då visade CH att hon var mer mjölkko än köttras.

– Som förstakalvare mjölkade hon 30 kilo ECM per dygn och de övriga laktationerna mellan 50–60 kilo per dygn.

LÄS MER: Här kan du läsa fler Kor vi minns

Drömko med arbetsmoral

Johanna Lindbom beskriver CH som en drömko. Bra fruktsamhet, inga problem med klövar, mjölkade även bra på halm, älskade att bli klippt, lyfte på klövarna när hon skulle – enkel på alla vis. Dessutom med en hög arbetsmoral då hon fem gånger per dag gick hem från sommarbetena, som ibland låg långt bort, för att mjölka sig. Dessutom såg hon till att övriga kor gjorde det samma.

– Hon betalade sig verkligen. Hon var driftig och vi behövde aldrig hämta henne.

Men när det var dags för fjärde kalvningen uppstod problem. Kalven fastnade och veterinären fick inte ut den utan tvingades avliva CH.

– Vi hade ingen veterinär som kunde snitta och vi var otroligt ledsna, säger Johanna Lindbom.

Har ärvt lynnet

CH:s tre kvigor går fortfarande i besättningen och verkar ha ärvt sin mors lynne.

– Flickorna är likadana som sin mor och tar med sig korna till mjölkningen. De älskar också att bli klippta.

Minnet av 239 CH lever kvar på Vasängens gård och varje dag påminns de om henne, om inte annat i lunchmatrummet där hon tittar ner på dem från en stor tavla.

239 CH

Född: 2016-04-13.

Far: SMX Eagle 135.

Morfar: Dansire Jordan Jul.

Avkommor: Kvigorna C1, C2 och C4 och en tjur. Kvigorna finns kvar i besättningen.

Produktion: Medeltal: 12 431 kilo mjölk, 3,5 procent fett, 3,5 procent protein.

Livstidsproduktion: 36 722 kilo mjölk.

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.