Beda har mjölkat fyra år i sträck

755 Beda är en riktig långmjölkare. Efter sin första kalvning har hon oavbrutet mjölkat på i drygt fyra år med bra avkastning.

Text Marianne Lindberg

Joakim Karlsson och hans far Mats Karlsson driver ett familjejordbruk med cirka 45 mjölkande SRB-kor på Karlsberga gård i Edenberga, utanför Laholm i södra Halland.

I besättningen finns 755 Beda, en sex år gammal förstakalvare med en ovanlig laktation. När Husdjur talar med Joakim Karlsson den 18 november har det gått 1 451 dagar sedan hon fick sin första och enda kalv, en kvigkalv född den 28 november 2018. Sedan dess har Beda mjölkat på, dag efter dag.

Bra produktion

– Det anmärkningsvärda med henne är att hon håller en förvånansvärt bra produktion, vilket kunde ses i den senaste provmjölkningen den 8 november då hon mjölkade 21,6 kilo, eller 30 kilo ECM med 6,3 procent i fett och 5,1 procent i protein, berättar Joakim Karlsson.

Beda härstammar efter VR Ugo och hennes morfar var VR Tornado. Joakim Karlsson har vid flera tillfällen låtit seminera henne men inte lyckats få henne dräktig.

– Vi har inte någon egen tjur då vi tycker det är för bökigt. Assistentsemin brukar i vanliga fall funka väldigt bra för oss, säger Joakim Karlsson.

Fullt frisk

En eventuell misstanke om att en cysta skulle kunna ligga bakom den långa laktationen kan avfärdas.

– Vi har låtit en veterinär undersöka henne. Hon är frisk och har ingen sjukdom. Men hon är en väldigt ovanlig ko. Kanske är hon en rekordko? undrar Joakim Karlsson.

Enligt Sigrid Agenäs, professor och specialist på laktationsbiologi vid SLU, kan laktationen fortsätta länge om inte kon blir dräktig.

Vanligt i Kalifornien

– Det finns produktionssystem i Kalifornien där man bara planerar för en första laktation. Den blir då lång, jag har dock inga siffror på hur lång, och sen slutgöder de kon, berättar hon.

De kor i Sverige som Sigrid Agenäs har stött på med väldigt långa laktationer har varit gamla kor som fått gå kvar av ”personliga skäl”.

– De kan mjölka flera år efter senaste kalv men det blir med tiden väldigt låg avkastning. Jag tror att det är många kor som skulle göra det om de inte var dräktiga och man fortsätter mjölka dem. Men vi har inga siffror på hur vanligt det är, säger Sigrid Agenäs.