FAMILJ: Mikael och Josefine Thorstensson. Barnen Lex, 7 år, tvillingarna Eskil och Alma, 3 år.
BAKGRUND: Mikael är uppvuxen på en gård där hans föräldrar drev mjölkproduktion innan han föddes. Via en klövverkare fick han tips om att Hustomta mjölkgård skulle läggas ner då arrendatorerna Bertil och Anette Andersson ville pensionera sig. Tack vare sin lokala bankkontakt fick han lån och kunde köpa loss gården.
STALL: Uppbundet stall från 1935 med 36 platser.
BESÄTTNING: 27 SRB-kor plus kvigor samt fyra rödkullor. De sistnämnda tog han med sig från sin tidigare gård där han hade olika djurslag. Har i dag 22 mjölkande kor.
AVEL: Nuvarande besättning härstammar främst från 16 individer från 1983 som de förra ägarna hade. ”Det är många Majros.” Mikael har köpt in några egna SRB, en ras som han föredrar förutom sina rödkullor. Seminering sköter Växa.
KO VI MINNS: ”Jag har ju inte varit mjölkbonde så länge. Men jag tror på en förstakalvare som jag kallar Rosalinda. Hon är en favorit och så snäll mot barnen. Jag hoppas att hon kan hålla länge, hon kanske till och med kan få bli enspent.”
PRODUKTION: Har bara varit verksam sedan den 1 januari. Men hittills har det blivit 808 liter/dag från 22 kor. Senaste genomsnittliga celltal låg på 100 000. ”Målet är att skaka hand med Victoria och få guldmedalj om typ 30 år.”
ANSVARSFÖRDELNING: Mikael sköter den dagliga driften medan Josefine jobbar heltid på bruket i Bruzaholm. ”Vi brukar säga att hon står för kylskåpet (mat) och förskoleplatserna medan korna står för elen och amorteringarna.”
INVESTERING: Planerar för en kall lösdrift för sinkor och unga kalvar. Bygga till en enklare maskinhall. Byta tak på det gamla svinhuset för att kunna ha egna hushållsgrisar.
FRITID: Lite jakt. Åka till Vetlanda och storhandla med barnen. ”De älskar att köra kundvagnar.”
FRAMTIDEN: Drömmer om att gården ska kunna försörja hela familjen.
* Enligt Mäklarstatistik är medelpriset på bostäder 76 760 kronor per kvadratmeter i Stockholm.
Vi mjölkbönder – Hustomta
Gård:Hustomta mjölkgård utanför Bruzaholm i Eksjö kommun, Jönköpings län. Växtodling: Brukar 35 hektar åker och 25 ha bete, varav 13 ha är egen mark medan resten arrenderas. Har fått köpa in en del grovfoder men räknar med att kunna odla egen vall och bli självförsörjande.
I juni 2022 fanns det 276 företag med mjölkproduktion i Jönköpings län. Källa: Jordbruksverket