Man blir aldrig fullärd

Efter mer än 33 år i branschen kan jag konstatera att man aldrig blir fullärd. Att som reporter få skriva om de mest skilda ämnesområden är och har varit otroligt utvecklande, spännande och framför allt roligt!

Text Lisbeth Karlsson

Jag arbetade som produktionsrådgivare under några år på 90-talet. En av de gårdar jag hade kontakt med var gården Ulvesked i norra Bohuslän, en fantastiskt välskött och högavkastande besättning med en duktig och noggrann ladugårdsförman vid rodret.

När besättningens kor för några år sedan hade oförklarliga problem med bland annat mastiter så gav han sig inte utan såg till att reda ut problemen, vilka bottnade i att korna hade kopparbrist. Med hjälp av extra koppar i mineralfodret löstes problemen.


Jag hade för två år sedan glädjen att få komma tillbaka till gården som reporter och i ett reportage berätta om hur ett idogt detektivarbete till slut gav en lösning på problemen.
Trots att jag arbetat med det här i så många år så lärde jag mig mycket nytt om mineraler i det här reportaget. Läs det här!

Korna blev bättre med extra koppar

Gården Ulvesked hade oförklarligt många mastiter och andra bekymmer med djuren för några år sedan. Mer koppar i mineralfodret löste alla problem.

Läs reportaget från Husdjur 9 2020 här: https://husdjur.se/reportage/2023/korna-blev-battre-med-extra-koppar/(öppnas i en ny flik)

Stefan Edlund och Gunnar Niklasson lyckades lösa gåtan med ovanligt många mastiter i den välskötta besättningen.