Familj/anställda
Tommy Karlsson och Anna Bjärnered Karlsson.
Bakgrund in i yrket
Tommy Karlsson är femte generationen på Berga gård. Efter grundskolan arrenderade han av sin far under två år och köpte sedan gården 1982. Anna Bjärnered Karlsson har en bakgrund inom Blå Stjärnan på 1970-talet. För att kunna börja rida på militärregementet K1 behövde hon 2008 uppdatera sina kunskaper om lantbrukets djur och fick då åka till Tommy Karlssons gård och hjälpa till. Där blev hon kvar och parallellt med arbetet på gården har hon fram till 63 års ålder jobbat natt inom vården.
LÄS MER: Fler spännande mjölkföretagare finns i e-tidningen
Stall
Uppbundet med långbås, rörmjölkning och räls till mjölkmaskinerna och utgödslingen. Stallet är byggt 1905 och efter det har båsen blivit lite förlängda och en kulvert för utgödslingen har lagts in, men inte så mycket mer än så.
Besättning
25 mjölkkor, till 90 procent röda kor och resten svarta.
Avel
Eftersom det är en uppbunden besättning har lynne varit extra viktigt i aveln. Sedan två år tillbaka har de haft svårt att sälja tjurkalvarna och seminerar därför med X-vik, vilket har resulterat i cirka 80 procent kvigkalvar.
LÄS MER: Nordannälden ökar steg för steg
Ko vi minns
211 Pluppis var en fjällko i besättningen som var som en stor hund, älskade äpplen och såg ut som Pippis häst Lilla Gubben. Fick tyvärr Staf. aureus och fick då utgå ur besättningen, lever dock kvar som tatuering på Anna Bjärnered Karlssons ena arm.
Produktion
Cirka 9 000 kilo ECM. Omkring 100 000 celler per milliliter. Tommy Karlsson fick LRF Mjölks guldmedalj för att ha levererat prickfri mjölk 2009. Anna Bjärnered Karlsson fick diplom 2015 och tillsammans fick de silversked 2023.
Framtiden
Produktionen är planerad att pågå till september, därefter kommer paret att avveckla och djuren är till salu. Fram till sista januari 2025 kan de leverera mjölk till Arla. Därefter planerar de att se sig om i Sverige och bland annat åka inlandsbanans sträckning med bil.
Tommy Karlsson i Kundby
Gård: Berga gård, Rimbo i Norrtälje kommun, i Stockholms län.
Växtodling: Brukar 55 hektar, varav 13 hektar är egen mark resten är arrenden. 40 hektar vall, 5–6 hektar spannmål, resten är beten.
I juni 2023 fanns det 29 företag med mjölkproduktion i Stockholms län. Källa: Jordbruksverket