Emmy gillar uppmärksamhet

Tjurmodern 1122 Emmy gillar uppmärksamhet. Trots sitt ganska bestämda lynne uppförde hon sig exemplariskt när det var dags för fotografering.

Text Lisbeth Karlsson
Foto Kjell Johansson

SRB-kon 1122 Emmy har som andrakalvare redan bidragit med två semintjurar. I ladugården på gården Kyrkoryk i norra Bohuslän är hon trevlig, men ganska reserverad. När Johan Hansson satte på henne grimma och tog ut henne för en fotografering så skötte hon sig dock bättre än en hund i koppel.

– Vi skulle träna några dagar före och hon blev som en annan ko, eller som en hund att gå med. Jag fick känslan av att hon gillade det. Hon uppskattade verkligen att bli ompysslad, säger Johan Hansson.

Två semintjurar

Emmy spolades som kviga och är, trots att hon bara producerat i 1 år och 9 månader, mor till de två semintjurarna VR Wasp och VR Ulvar.

– VR Ulvar har sedan de två sattes in i semin för ungefär ett år sedan sålts i 24 000 doser, varav 5 000 doser på beställning. Wasp hade sålt 6 100 doser och 800 könssorterade doser, så nästan 7 000 doser, säger Tomas Hansson, Johans far.

1122 Emmy, en röd-vit ko fotograferad snett bakifrån när hon betar på gräsmattan.
Emmyfamiljen ger uthålliga kor med bra juverhälsa.

Emmyfamiljen har funnits på Kyrkoryk ända sedan 40-talet. Tomas Hansson berättar att många individer i familjen har varit lite skarpa, men inte nerviga.

Uthållig produktion

Mormor till 1122 hette 794 Emmy. Hon blev äldre och bara mjölkade på. Hon hade ganska flack laktationskurva, något som nu går igen hos många i Emmy-familjen. Deras uthålliga produktion och lite skarpa lynne är enligt Tomas Hansson deras främsta egenskaper. Dessutom är det en familj som håller sig frisk, med bra juverhälsa och som producerar utan större bekymmer.

– De har inte så skyhög mängd, men de har mycket höga halter, så det blir hög produktion i alla fall, säger Tomas Hansson.

Emmykorna har ganska normal fruktsamhet, men när 1122 Emmy skulle semineras på spontan brunst efter spolningarna (som resulterade i nio avkommor) krävdes det tre semineringar innan hon tog sig dräktig.

Avlar för funktionella djur

Besättningen på Kyrkoryk är uppbunden och består av 78 årskor som mjölkas två gånger per dag. Avelsmålet har länge varit funktionella djur med bra ben och juver i kombination med högt NTM. Medelavkastningen i besättningen ligger på 12 010 kilo ECM, mycket tack vare den höga fetthalten på 4,8 procent. Inkalvningsåldern ligger på 25 månader och kalvningsintervallet är i genomsnitt 12,3 månader.

1122 Emmy

Far: VR Vimo MF: VR Fonseca Exteriör: J92, B86, K91 och H87 Produktion: Har på 1 år och 9 månader producerat 10 948 kilo ECM med 5,7 procent fett och 4,2 procent protein. Livstidsproduktionen hittills uppgår till 15 109 kilo mjölk eller 19 274 kilo ECM.