Flaka Mjölk AB – från skolkompisar till ko-llegor

Ägarna till Flaka Mjölk AB har känt varandra sedan tidig skolålder. I dag driver de flera gårdar tillsammans och satsar bland annat på avel och att vara en attraktiv arbetsgivare.

Text, Foto Camilla Olsson

Familj/anställda:

Sofia Nilsson, Torbjörn Nilsson, Anders Nilsson, Eleonore Nilsson, Anton Nilsson, Isak Nilsson, Albin Gustafsson, Lars Tärning, Ellen Hellqvist, Emelie Lindblom samt bemanningsföretag och F-skattare vid behov.

Bakgrund in i yrket

Sofia Nilsson är uppvuxen på en arrendegård med 26 kor utanför Oskarshamn. Hon gick lantbruksskola men jobbade sedan inom bland annat barn- och äldreomsorgen. Torbjörn Nilsson jobbade på föräldragården och 2004 köpte han och Sofia Nilsson den. Företaget Flaka Mjölk startade de tillsammans med Anders Nilsson och Eleonore Nilsson 2009.

Stall

Stallet byggdes 2009 och har en lösdrift med fem mjölkrobotar, förra våren byttes de ut mot nya A5:or.

Besättning

290 mjölkande, 80 procent holstein och övriga är SRB.

Avel

Genomtestar alla kalvar. Är en recipientgård och lägger in cirka 50 embryon per år. Har hittills sålt tre kvigor till Viking Genetics. Har nyligen fått besked om att få sälja en tjurkalv. Använder NTM i avelsplaneringen och har fokus på halter, klövar och ben.

Ko vi minns

484 Rosa är en jersey som Sofia Nilsson köpte från Virum säteri. Det fanns ett spolningskontrakt på henne men som misslyckades. Hon seminerades då med konventionell dos och fick tjurkalven Robert. Han blev stut, är i dag fyra år gammal och fungerar som ”dagpappa” till förstasläpparna på betet.

HÄR LÄSER DU MER: De stänger Berga gård efter 120 år

Produktion

Producerar 12 300 kilo ECM per år. Celltalen ligger på lite över 200 000 per milliliter, de jobbar för att få ner dem och tar bland annat hjälp av veterinär i det arbetet.

Djurhälsa

För några år sedan var det bekymmer med kalvarna som då började vaccineras mot rotavirus, det har gett effekt. Vill ha ett brix-värde på råmjölken på minst 21–22 procent.

Investeringar

Ny matta i ätgången ska läggas in. 2023 var ett tufft år så i övrigt ligger de lågt med investeringarna.

Framtiden

Försöker vara en attraktiv arbetsgivare och ser det som en av de viktigaste frågorna för branschen. Drömmen är att så småningom kunna lämna över till barnen.

Vi mjölkbönder – Flaka Mjölk AB

Gård: Flaka, Gullringen i Vimmerby kommun, i Kalmar län.

Växtodling: Brukar 836 hektar, varav 350 hektar är vall, cirka 235 hektar är växtodling, resten är beten.

I juni 2023 fanns det 257 företag med mjölk­produktion i Kalmar län. Källa: Jordbruksverket