Frölland lantbruk planerar för robot

Pontus Jonsson var inställd på att bli pilot. Madeleine Eriksson är elfte generationen på gården – nu driver de Frölland lantbruk tillsammans och planerar för att bygga nytt.

Text, Foto Camilla Olsson

Familj/anställda

Pontus Jonsson och Madeleine Eriksson. Även Madeleines pappa Sven-Göran Eriksson hjälper till i produktionen.

Bakgrund in i yrket

Pontus Jonsson och Madeleine Eriksson gick i samma gymnasieklass på Nytorp naturbruksgymnasium. Egentligen hade Pontus Jonsson siktet inställd på att bli pilot men efter ett studiebesök på Nytorp ändrade han sig. För Madeleine Eriksson, som är elfte generationen på gården, var det självklart att gå naturbruksgymnasium. Paret tog över gården i december 2020, innan dess arbetade de på andra mjölkgårdar.

Arbetsfördelning

Paret hjälps åt med det mesta. Pontus Jonsson har lite mer ansvar för växtodlingen och Madeleine Eriksson för djuren.

Stall

Madeleine Erikssons farfar byggde ladugården 1975. Den har 40 uppbundna platser med foderbord i mitten. Sommaren 2021 byggde de om från långbås till kortbås. Har räls till mjölkmaskinerna och till utfodringen av grovfoder. Kalvarna har kalvamma och efter avvänjning går de på djupströbädd till semineringsålder. Då flyttas de till lösdrift med liggbås.

Besättning

Har cirka 40 mjölkande, 70 procent svarta och 30 procent röda. Någon enstaka jersey.

Foder

Tar tre skördar med höga värden, i år låg de över 11 megajoule i energin på alla skördar. Försöker vara ute i god tid och titta till vallarna och har maskinerna förberedda så att de är redo när det är dags att köra.

Avel

Madeleine Eriksson sköter avelsplaneringen och seminerar. Satsar på att få djur med hållbar exteriör, som ska hålla länge och ge mycket mjölk.

Ko vi minns

411 Kulligull. En svart ko som fick sex kalvar och var jättesnäll, barnen kunde rida på henne. Hon utgick på grund av höga celltal.

LÄS MER: Liljegård fokuserar på kornas storlek

Produktion

Producerar i genomsnitt 33,9 liter per ko och dag, 11 500 kilo ECM.

Djurhälsa

’Sedan de tog över gården har de gallrat mycket på juverhälsa, höga celler och produktion. Celltalen ligger på cirka 100 000 celler per milliliter.

Investering

Planerar för att bygga en ny ladugård med en mjölkrobot, förberedd för ytterligare en robot. I nya ladugården finns även planer på gödselrobot och madrasser. Nya stallet ska ha plats för 70 mjölkande och sinkor. Förhoppningen är att börja bygga under 2025.

Fritiden

Har ingen anställd utan arbetar själva alla dagar. Har två barn, 4 och 6 år, och väntar tredje barnet i mars. Hoppas att nytt stall med roboten ska ge mer tid för familjen.

Vi mjölkbönder – Frölland lantbruk

Gård: Frölland lantbruk, Hudiksvalls kommun, Gävleborgs län.

Areal: Brukar drygt 120 hektar + bete. Odlar 85 hektar vall, 35 hektar spannmål, resten är bete.

I juni 2024 fanns det 93 företag med mjölk­produktion i Gävleborgs län. Källa: Jordbruksverket