Mjölkkon bidrar till mättnad och trygghet – samt fred

Mjölkkon bidrar till fred och är många gånger livsavgörande på utsatta platser runt om i världen. Det tycker Johan Sjöblom i sin Spaning.

Foto Lisbeth Karlsson

Det är krig i världen och alla väntar på att fredsduvan ska flaxa in över horisonten med sitt lugnande budskap. Men till dess är det ett annat djur som är fredsbevarande och fredsskapande, nämligen mjölkkon.

Det blev för mig väldigt tydligt under min FN-tjänstgöring på Balkan och under mina reportageresor som journalist där jag bevittnade konsekvenserna av krig och naturkatastrofer. Överallt, vare sig det var hos bergsbefolkningen i Haiti, hos flodfolket i Bangladesh, på landsbygden i Etiopien eller i det sönderskjutna före detta Jugoslavien, så var mjölken och boskapen räddaren i nöden. Mjölken och köttet som djuren ger är oerhört viktig näring, det vet vi. På de här utsatta platserna är de direkt livsavgörande.

Kor kan mäkla fred

Under en reportageresa till Bosnien i slutet av 1990-talet såg jag hur en hjälporganisation använde mjölkkon som fredsmäklare. De gav helt enkelt en dräktig ko till en familj, med kravet på att kalven skulle ges vidare till en granne med en annan etnicitet. Ett oerhört fiffigt knep att få folk att mötas över gränserna. Om det var en avgörande orsak till att det fortfarande är fred på Balkan låter jag vara osagt, men där och då var glädjen över en mjölkko översvallande, överväldigande.

När jag och Roland Stålgren, som ansvarade för hjälporganisationens arbete, åkte genom en by stoppades vi av en viftande bosnisk kvinna i huckle och kjol. Roland stannade bilen och gick ut, varpå kvinnan slängde sig om halsen på honom och tackade så mycket för kon. Det var det bästa som hade hänt henne. Hon var nämligen i minoritet i byn, så just hennes el hade stängts av. Dessutom hade hennes son blivit alkoholiserad. Det fanns ingen hejd på bedrövelsen.

Kor leder till gemenskap

Men en ko som gav mjölk och en kalv som hon gav till grannen gjorde att hon hade någon att ta hand om (kon), något att mätta magen med (mjölken) och någon att prata med (grannen, om inte annat för att höra hur kalven mådde).

I en annan by träffade vi en äldre man som också hade förlorat allt. Vi stod på en kulle och tittade ner på den sönderskjutna lilla byn. Han pekade ut det hus som han växt upp i, var han hade kysst sin första flickvän och var hans kompisar hade bott. Även han hade förlorat allt och även hans största dröm var att få en mjölkko att ta hand om.

LÄS MER: Från tysk översättare till svensk cowgirl

Betande kor i förorten

Jag hoppas och tror att vi aldrig hamnar i en sådan svår situation som det var på Balkan då och som det är på så många platser runt om i världen nu. Men när jag hör rykten om att det i mina kvarter har börjat komma till hägn för betande kor så blir jag trygg.

Vi har en bäck där folk från andra förorter redan kommer och hämtar vatten i dunkar, snart har vi alltså även kor i vår närhet. Korna har blivit en snackis i vår lilla by som ligger en kvart bakom huvudstadens glimrande neonljus. Alla jag möter pratar förväntansfullt och glatt om våra nya grannar.

Oavsett om man är fattig som på Balkan, eller rik som i Sverige, så står korna för ett lugn, glädje och hopp om en ljusare framtid. Mjölkkor som ger oss kött, mjölk och ost ger även trygghet. Mättnad och trygghet, det i sig skapar fred och frihet.

Johan Sjöblom är kommunikationsansvarig på LRF Mjölk och har tidigare arbetat många år på tidningen Land.

Spana i Husdjur!

Har du något ämne du vill att vi ska skriva om i Husdjur? Eller vill du själv skriva? Hör av dig till oss på husdjur@vxa.se eller telefon 010-471 09 42.

Tips! Husdjur finns även som e-tidning. Du hittar den här.