Nordannälden ökar steg för steg

Nitton år gammal tog Christian Jonsson över sin morfars gård Nordannälden. Nu driver han den tillsammans med sambon Hanna Sundin. Förhoppningen är att sonen Alve vill ta över i framtiden.

Text, Foto Camilla Olsson

Familj/anställda

Christian Jonsson och Hanna Sundin, sonen Alve 1 år. Djurskötaren Klara Hallberg.

Bakgrund in i yrket

Christian Jonsson har alltid velat bli bonde. Efter transportprogrammet på gymnasiet tog han över sin morfars gård vid 19 års ålder. Hanna Sundins föräldrar hade mjölkkor när hon var liten och de växlade sedan över till köttdjur. Efter att ha utbildat sig till frisör och jobbat som det under sex-sju år längtade hon tillbaka till korna och fick jobb som djurskötare. För snart tre år sedan utbildade hon sig till husdjurstekniker.

Stall

När Christian Jonsson tog över gården 2009 fanns 18 uppbundna kor och strax därefter byggde han för 60 kor. Nu har de en lösdrift med två robotar och 140 årskor, 125 mjölkande. Den senaste byggnationen är för sinkorna som är installade i en tältliknande båghall.

Besättning

90 procent holstein, övriga är SRB och två jersey (en mjölkande och en kviga). Jerseykon är Christians trettioårspresent till Hanna.

Utfodring

Tar tre skördar som läggs i plansilo. Är självförsörjande på spannmål och sedan i fjol mixas eget foder. Använder bandfoderfördelare och kör koncentrat i robotarna.

Avel

Växa gör avelsplaneringen och Christian Jonsson och Hanna Sundin seminerar själva. Eftersom gården har utökats har många djur köpts in.

Ko vi minns:

556 Bettan. Under ett dygn mjölkade hon nästan 100 liter. Nästa dag fick hon E. coli-mastit och blev liggande i flera dagar. Hon sinlades och i väntan på slakt började hon läcka mjölk. Hon började mjölkas igen och gav 50 liter per dygn i ungefär ett år till. Vid tioårs ålder utgick hon.

LÄS MER: Aveln ger guldkant på Skatauddens lantgård

Produktion

Närmar sig 12 000 liter per ko per år. Har cirka 150 000 celler per milliliter.

Investeringar

För att undvika stora lån har byggnationer skett i omgångar. Nu är målet att trimma allt och effektivisera en del. Tillgången på mark begränsar, ska satsa på att odla mer spannmål.

Fritid

Hanna Sundin tycker om att åka skidor, vara i skogen och på fjället. Christian Jonsson följer med så gott han kan.

Framtiden

Hoppas att det ska gå så bra att de kan ha bra anställda och vara lediga tillsammans lite mer. Och att sonen Alve ska bli intresserad av lantbruket.

Nordannälden Mjölkgård AB

Gård: Nordannälden Mjölkgård AB, Krokom, Krokoms kommun i Jämtlands län. 

Växtodling: 290 hektar, varav 8 hektar är egen mark resten arrenden. 

Växtodling: Odlar 160 hektar vall, 80 hektar spannmål, resten är beten och extensiv vall.

I juni 2023 fanns det 91 företag med mjölk­produktion i Jämtlands län. Källa: Jordbruksverket