Kvigkalvarna 1, 2 och 3 Karin

Det blev triss i kvigkalvar när sjättekalvaren 457 Karin kalvade i början av april. Nummerföljden går dessutom igen i kalvarnas öron-nummer.

Text Lisbeth Karlsson

Foto: Therese Lindberg, J-O Brink

Trillingfödslar är mycket ovanliga hos nötkreatur och det är ännu ovanligare att det är tre kalvar av samma kön. Helt unikt är dock det som hände hos Fredrik Åsbo på Åsbo gård i Jämtland. Holsteinkon och sjättekalvaren 457 Karin födde den nionde april i år tre kvigkalvar som fick nummer 1, 2 och 3. Far till kalvarna är VH Hoch PP.

– När jag gick i boxen så trodde jag att personalen skojade med mig. Men det var inte så, säger Fredrik Åsbo.

En tredje överraskning

Födseln började med två kalvar, men det stod snart klart att något inte var som det skulle.

– Vi kände ganska snabbt att 457 Karin skulle behöva ett veterinärbesök för att få kalk. Hon hade inte kommit upp efter att den andra kalven fötts. I väntan på veterinären kom den tredje kalven, vilket blev en chock, säger Sara Lyrén som tillsammans med Anja Svedholm jobbade den dagen.

Det blev en lite tuff start för den sist födda av kalvarna, som var lite svag i början. Hon fick inledningsvis dropp av veterinären som tittade till dem, men nu mår hela trion bra.

LÄS MER: Experternas tips räddade svagfödd kalv

Först i serien

Och inte nog med att kalvarna blev tre till antalet, de fick också passande öron-nummer. Eftersom den senast födda kvigkalven fått nummer 999 så kunde de börja om i nummerserien med 1, 2 och 3. Men kalvarna kallas mer allmänt för Dimma, Glimma och Triss.

457 Karin (F. VH Highway, MF. VH Gizmo) är född i april 2017. Hon har en medelavkastning på 5 år och 1 månad på 12 052 kilo mjölk, 4,2 procent fett, 3,1 procent protein och 11 993 kilo ECM. Livstidsproduktionen ligger på knappt 61 ton mjölk.