Ekonomi bakom färre förprövningar

Efter en ökning av antalet förprövade platser för mjölkkor under 2023 så minskade de igen under 2024 till färre än 10 000. Ekonomin är en avgörande faktor.

Text Lisbeth Karlsson

Antalet förprövade platser för mjölkkor sjönk med nästan 3 000 till knappt 10 000 under 2024 jämfört med året före (se tabell). Jämför man däremot mot ett femårssnitt så är förändringen marginell. Under den senaste tioårsperioden så är antalet förprövningar för mjölkkor det tredje högsta.

Enligt Jordbruksverkets rapport ”Den svenska maten” är det dåliga väderleksförutsättningar i kombination med ogynnsam prisutveckling inför 2024 som är orsaker till den minskade investeringsviljan. För att investeringsviljan ska stabilisera sig på en beständigt högre nivå behöver förutsättningarna vara stabila över en längre tid. Detta eftersom investeringar i stallbyggnader är långsiktiga.

20 000 platser

Bengt Johnson vid Jordbruksverket har gjort teoretiska beräkningar med en avskrivningstakt på 15 år för de lite mer intensiva produktionsgrenarna, till exempel mjölkproduktion, och 20 år för de mer extensiva produktionsgrenarna, till exempel dikor och får.

– Med en återinvesteringstid på 15 år så behöver vi 20 000 platser per år om vi ska behålla nuvarande mjölkkoantal, 10 000 om det gäller dikor. Man kan hävda att produktivitetsökningen innebär att man behöver färre djur för att nå samma mjölkmängd. Men enligt livsmedelsstrategin ska vi öka produktionen, säger Bengt Johnsson.

Så uppnår Sverige målen

Om den årliga avkastningsökningen motsvarar den totala produktionsökningen som krävs tror Bengt Johnsson att koantalet kan hållas intakt och ändå uppnå målen i livsmedelsstrategin.

– Tittar vi historiskt så är det väldigt få år som vi når upp till den teoretiska beräkningen, säger Bengt Johnsson.

Även förprövade platser för dikor sjönk under 2024 jämfört med 2023, en minskning på hela 18 procent. Det är dock högre än bottenåret 2022, då antalet förprövade platser för dikor var 6 294.

För övriga nötkreatur har det dock skett en positiv förändring. Antalet förprövade platser ökade med 15 procent jämfört med ett femårssnitt.