Betet en central del i foderproduktionen

Kvalitet framför kvantitet gäller för vallskörden på Pellbrants Farming. Här har betet en central roll i produktionen och med en färsk markkartering ska kalkgivorna trimmas ytterligare.

ROBERTSFORS. På Pellbrants Farming bedriver syskonen Jonas och Malin Pellbrant tillsammans med Jonas sambo Linda Långström mjölkproduktion. Även pappa Per-Olof Pellbrant är med i driften, men ett generationsskifte är på gång. De 120 mjölkkorna avkastar 12 956 kilo ECM (är inte med i Kokontrollen). Tjurkalvarna säljs till en granne och köttraskvigor föder de själva upp till slakt.

Finalist i årets vallmästare 2025

Sedan de byggde om från uppbundet till lösdrift 2020 har de ett treskördesystem. Förstaskörden lagras i de två plansilofacken, övriga skördar på rundbal. Alla skördar öppnas i oktober och i foderstaten blandas grovfoder från första, andra och tredjeskörden lika under hela året.

Sedan tillkommer krossensilerat korn, halm, salt och mineraler. I de två mjölkrobotarna ges kraftfoder. Vallfröblandningen består av 90 procent timotej och 10 procent rödklöver, en blandning som de har använt under fem-sex år. Kvaliteten är viktig och med god tillgång på mark skördar de mer än de behöver. Överskottet säljs som hästfoder. Målet är vallskördar med över 170 gram råprotein och 11 megajoule.

Rotationsbete med åtta fållor centralt

Till gården hör lätta jordar av mjäla och mo. De försöker ha tioårsintervaller på markkarteringen och i höstas gjordes den senaste. Den visade en PH-halt på 6,8 och en mullhalt på cirka 14 procent i genomsnitt. Vallarna ligger tre år och i samband med vallbrott kalkar de.

I år ska de använda styrfiler för första gången. På gården är rotationsbete med åtta fållor centralt i produktionen. Betesvallarna behandlas som övriga vallar, gödslas med 200 kilo NS27-4 tidigt på våren och läggs om vart tredje år. Korna går ute maj-oktober och från betessläpp till början av hösten ökar mjölkavkastningen med cirka två kilo.

Läs om årets vallmästare 2024

PELLBRANT FARMING

Areal: 376 hektar åker och 6 hektar naturbetesmarker.

Antal skördar: Tre.

Fröblandning: Ara11 – 90 procent timotej och 10 procent klöver.

Konserveringsmetod: Plansilo och rundbal.

Gödsling: 1:a skörd: 300 kg N27-4, cirka 90 kilo kväve. 2:a skörd: 20 ton flyt per hektar direkt efter förstaskörden. Inför 3:e skörd läggs 15 ton flyt per hektar. Totalgivan är cirka 140 kg kväve på tre skördar. Har ingen aktuell stallgödselanalys i dag men har räknat på cirka 15 kg kväve på 10 ton flytgödsel. Näringsinnehåll per kilo ts1:a skörd: 11,2–11,4 MJ, 163–168 g råprotein (rp), 6,06–6,38 NELp20, 397–442 g NDF, 163–176 g iNDF. 2:a skörd: 10,9 MJ, 152 g råprotein, 6,06–6,14 NELp20, 436 g NDF, 169–174 g iNDF. 3:e skörd: 11,1MJ, 171 g råprotein, 6,06–6,26 NELp20, 406 g NDF, 163–169 g iNDF.

Husdjur