TIBRO. När Kårtorps lantbruk blev Årets vallmästare 2018 var produktionen ekologisk. Tore och Per Larsson hade fokus på att maximera grovfoderandelen i kornas foderstat. Nu är de finalister igen, men 2023 gick de över till konventionell produktion. Anledningen var att de ville kunna använda handelsgödsel inför förstaskörden och maximera avkastningsnivån i slåttervallen.
– Vi har ganska kalla jordar, så kvävefixeringen kommer inte i gång till förstaskörden. Då är det lite svårt att utnyttja stallgödseln fullt ut. Vi gick över till konventionell produktion för att kunna säkra en större grovfodervolym totalt sett, men framför allt en större förstaskörd, säger Per Larsson.
Finalist i årets vallmästare 2025
De lägger 50 kilo kväve i form av Axan till förstaskörden och därefter stallgödsel efter tillgång på återväxterna. Samma år bytte de från tre skördar per år till ett fyrskördesystem med ungefär fem veckor mellan skördarna.
– Nu får vi lite jämnare kvalitet på skördarna rakt över, men det är ju även årsmånsberoende och det gäller att man prickar rätt i förstaskörden, säger Per Larsson.
Antalet lass räknas
INFÖR SKÖRDEN följer Per Larsson såväl utvecklingen i slåttervallen, prognosprover som daggraderkurvan. I fjol var det avgörande, eftersom rätt tillfälle för förstaskörden kom en vecka tidigare än normalt, vilket annars är i slutet av maj.
Lassen vägs inte, men vid inläggningen räknas antalet lass och mängden ensilage i plansilofacken uppskattas inför stallsäsongen. Åtgången av grovfoder följs sedan i silon och genom att göra regelbundna endags utfodringskontroller. Totalt räknar Per Larsson med en avkastning på slåttervallen om 10 000 kilo torrsubstans.
KÅRTORP LANTBRUK
Areal: 140 hektar slåttervall, 35 hektar helsäd med insådd och 70 hektar höstvete. 30 hektar bete till mjölkande kor, 15–20 hektar naturbeten till sinkor.
Antal skördar: Fyra vallskördar, treåriga vallar.
Fröblandning: Använder idag vallfröblandning Mira 21 som spetsas med lusern och rörsvingel för att få torktåliga vallar och lite högre fiberinnehåll.
Konserveringsmetod: Fyra plansilofack samt ytterligare tre fack för bland annat helsäd.
Gödsling: 50 kilo kväve i form av Axan till förstaskörd, därefter stallgödsel efter tillgång till återväxterna.
Näringsinnehåll per kilo ts: Förstaskörd 10,1–11,7 ME, 131–159 g råprotein (rp), 5,94–6,67 NELp20, 447–548 g NDF, 95–166 g iNDF. Andraskörd 10,1–11,1 ME, 114–140 g råprotein (rp), 5,70–6,29 NELp20, 423–499 g NDF, 152–181 g iNDF. Tredjeskörd 10,6–11,3 ME, 161–167 g råprotein (rp), 6,08–6,49 NELp20, 369–454 g NDF, 96–150 g iNDF. Fjärdeskörd 9,8–11,1 ME, 122–163 g råprotein (rp), 5,39–6,34 NELp20, 386–458 g NDF, 115–238 g iNDF.