Använd kunskapsnaven och hitta relevant kunskap

Jennie Cederholm Björklund uppmanar till att använda kunskapsnaven som samlar in behov från praktiken och för ut forskningsresultat och utvecklad kunskap till rådgivning och lantbrukare: ”Det kommer ni ha stor nytta av”.

Jag har forskat på Sveriges system för att uppmuntra och stödja utveckling av svenskt lantbruk. Det som i teori och strategier kallas AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems). Det finns i Sverige mängder av aktörer som utvecklar kunskap genom bland annat forskning, försök och utvecklingsprojekt, och även många rådgivare som vill hjälpa lantbruksföretagare att utvecklas, bli mer konkurrenskraftiga och lönsamma.

Relevant forskning och kunskap

Men eftersom Sveriges system är fragmenterat såväl geografiskt som ämnesmässigt, och saknar samordning/koordinering och kommunikation av den kunskap som utvecklas, så drabbas ni lantbrukare, som går miste om relevant forskning och kunskap som tas fram. Det är ofta hos lantbrukaren som behov och idéer till innovation uppstår. Men det är svårt att ha kraft, ork och vetskap om hur man ska ta det vidare.

Sedan något år tillbaka satsar Sverige på utveckling av fyra olika kunskapsnav. Dessa har till uppgift att samla in behov från praktiken och föra ut forskningsresultat och utvecklad kunskap till rådgivning och lantbrukare. Dessa nav finns inom områdena animalieproduktion, företagsledning & entreprenörskap, digitalisering samt miljö & klimat.

En gemensam kunskapsplattform

Man kan säga att de fungerar som en väg in för kunskapsutveckling och kunskapsflöden. En gemensam kunskapsplattform håller på att utvecklas och lanseras inom kort. Där kommer ni och era rådgivare att kunna söka och hitta begriplig information. Bland annat om forskningsresultat, försök och annan ny kunskap, inspirerande artiklar från Sverige och andra länder, utbud av kurser och mycket mer.

Små uppbundna gårdar får hjälp att utvecklas till lösdrift – Tidningen Husdjur

Så nu blir det enklare för både lantbrukare och rådgivare att hitta relevant kunskap. Och inte minst att veta vart man kan vända sig för att berätta om behov och idéer till lösningar som med hjälp av kunskapsnaven kan utvecklas och bli verklighet. Danskarna är duktiga på samordning av kunskapsorganisationer och har en väl utvecklad plattform, som vi i Sverige givetvis inspirerats av. Man behöver ju inte uppfinna hjulet igen – bara justera det lite så det passar svenska förhållanden.

Min uppmaning till er är att hålla koll på kunskapsnaven! Anmäl er till deras nyhetsbrev och följ dem i sociala medier. Det kommer ni ha stor nytta av. Ni hittar mer information om kunskapsnaven samt kontaktuppgifter på Jordbruksverkets webb under kunskap och innovation.

Jennie Cederholm Björklund,

Samordnare och innovationscoach på Lantbruksnätverket

Bli uppdaterade och inspirerad genom att läsa fler nyheter i E-tidningen