I ett pilotprojekt lett av Växa testar man nu att låta personal från besättningar som är anslutna till Vila behandla kor med kalvningsförlamning. Djurägarna/djurskötarna har genomgått en både teoretisk och praktisk utbildning för att få utföra behandling genom att ge kalk intravenöst. Totalt ingår 48 besättningar i projektet och sammanlagt 250 kor får behandlas inom försökets ramar. Hittills har drygt hälften av gårdarna haft fall av kalvningsförlamning som den egna personalen behandlat.
– Vi närmar oss 70 behandlade kor som får behandlas maximalt två gånger, säger veterinär Helena Torkelsson, Växa.
Projektets syfte är att djurägare/djurskötare på ett säkert sätt ska kunna utföra behandlingen efter att ha genomgått utbildningen. Enligt Helena Torkelsson har alla behandlingar hittills avlöpt väl.
– Det innebär inte automatiskt att Jordbruksverket kommer att godkänna det som en del i Vila, men resultaten så här långt känns lovande, säger Helena Torkelsson.
Räddar liv
En besättning som ingår i projektet är Österfors gård i Gagnef. Julia Snickås har tillsammans med Josefin Samuelsson gått utbildningen och utfört en behandling (se även sid 10). Tidigare i år hjälptes de åt att behandla en ko med kalvningsförlamning.
– Det gick jättebra. Det var lite nervöst, men man vill ju göra ett försök att rädda kossans liv. Så lite nervöst var det, säger Julia Snickås.
Men att behandla en ko som insjuknat var något annat än att träna på en frisk ko. Julia Snickås berättar att det var väldigt lätt att hitta och sätta en kanyl i blodådran på den friska kon.
– Hjärtat på en sjuk ko orkar inte hålla trycket uppe så det var svårare att hitta blodådran, säger Julia Snickås.
Viktigt vid veterinärbrist
Trots en viss nervositet inför den första behandlingen så är hon övertygad om att detta borde vara en behandling som djurägare/djurskötare kan få utföra i sina besättningar, förutsatt att man genomgått utbildningen med godkänt resultat och att resultaten följs upp. Men för besättningar i områden med brist på veterinärer är detta en viktig behandling att få utföra på egen hand.
– Här i Dalarna har vi lite svårt att få tag på veterinär och i norra Sverige kan besättningarna få vänta hur länge som helst på veterinär. Då kan det vara för sent för kossan, säger Julia Snickås.