Viktigast med kunnig personal

Tillgången på personal är en nyckelfråga inför framtiden. Hög produktion och god djurvård kräver engagerad och duktig personal, tycker Lars Eriksson.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

FAMILJ: Lars och Helena Eriksson samt sönerna Anton och Arvid som står i funderingar inför generationsskifte.

ANSTÄLLDA: Två heltidsanställda samt en deltidsanställd.

BESÄTTNING: Cirka 75 kor, SRB och holstein som korsningar med montbeliarde.

PRODUKTION: Senaste 12 månaderna (nov-24) 10 776 kilo mjölk, 4,3 procent fett, 3,8 procent protein och 11 483 kilo ECM. Mjölkar sedan 2004 i en robot som uppgraderades med ny 2017.

STALL: Kornas lösdrift med 67+27 liggbås byggdes 2004. Styrd trafik. Kalvar och ungdjur hålls i gamla ladugården. Kalvar ett par dagar i ensambox under råmjölksperioden, därefter på halmbädd med kalvamma fram till avvänjning vid två månaders ålder. Därefter två månader i box på spaltgolv och slutligen djupströbädd i kall lösdrift fram till inkalvning.

AVEL: Friska, hållbara kor med hög avkastning. Genvägen för att få rätt tjur till respektive ko. Inkalvningsålder 24 månader. Lars och en anställd seminerar.

UTFODRING: Blandarvagn som mixar ensilage, kross, koncentrat och mineraler (även halm ibland). Brukar blanda tredje- och förstaskörd. Andraskörden används till korna sommartid.

DJURHÄLSA: Celltal varierar. Har förebyggande hälsovård genom regelbundna veterinärbesök. Vaccinerar mot ringorm. Vaccinerar periodvis mot rotavirus.

KALVAR OCH UNGDJUR: Nappflaska första råmjölksmålet (8 liter första dygnet), sen beror det på hur bra de dricker. Kvalitetskontroll med Brixmätare. Maxgivan 9 liter mjölk, antingen hel- eller pulvermjölk. Ungdjur fri tillgång på mineraler, rundbalar, mest andraskörd. Försöker få det ganska torrt, nästan hösilage.

KO VI MINNS: 380 Malla. En ADHD-ko, det gick aldrig att fösa henne. Hon gick sin egen väg och hittade på en massa bus. Men hon åt mycket foder och var duktig på att mjölka. Avkommorna liknar henne.

FRITID: Åka båt. Brukar ta båten till Västerås och sen ut på Mälaren och in till Stockholm. Vi har ankrat vid Stadshuset flera gånger! Är engagerad i Räddningstjänsten på deltid sedan 1985.

FRAMTIDSFRÅGOR: Personalfrågan är det viktigaste, ihop med lönsamheten. Folk vill vara lediga. Ungdomar vill ut och se sig om, inte sitta fast på gårdarna. På något sätt måste vi få tillbaka att man kan leva som bonde tillsammans med naturen och att man ändå kan vara ledig. Ett fint stöd för detta var subventionerad ledighet där ett exempel var att vi vid föräldraledighet bara behövde betala framkörningsavgiften för avbytaren. Resten av kostnaden var fri.

Vi mjölkbönder – Brostugan

Gård: Brostugan, Gustafs i Dalarna.

Areal: 180 hektar, varav 80 hektar vall och resten spannmål, till både foder och för avsalu. Treåriga blandvallar. Ensilerar i plansilofack, men tar även rundbalar.

I juni 2024 fanns det

54 företag med mjölkproduktion i Dalarnas län.

Källa: Jordbruksverket

I juni 2024 fanns det 54 företag med mjölk­produktion i Dalarnas län. Källa: Jordbruksverket