Balans, bredd och Barbie

Hon har en tydlig bild av vilken ko hon vill avla fram. Anki Sandin brinner för holsteinrasen och för att få ungdomar intresserade av mjölkproduktionen.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

IMG_4744_low.jpgEn amerikan tyckte en gång att det inte borde gå att bedriva jordbruk på deras breddgrader, men på Isakgården i Älvsbyn bedriver Anki och Magnus Sandin mjölkproduktion med kor som är kända över hela världen. Med ett glödande avelsintresse och hårt arbete har de skapat en besättning av högt bedömda kor, många av dem både långlivade och högproducerande. Anki Sandin är sedan fyra år tillbaka ordförande för Svenska holsteinföreningen och tillsammans med Magnus blev hon Årets vallmästare 2010.

Kointresset har fört Anki och Magnus på många resor runt världen. Flera gånger har det lett till inköp av embryon och nya kofamiljer i besättningen. Tyska Wunder var en av de första, Barbie kom efter och på senare tid har Antarctica, Atlee och allra senast Portrait köpts in.

– Vissa kor är bara ren kärlek vid första ögonkastet, säger Anki Sandin.

I avelsarbetet eftersträvar Anki Sandin en ko som är i balans, som har en bra bredd i bröstet.

– Har hon bra bredd i bröstet får du även bra bredd rakt genom hela kon till bakdelen. Med bra bredd ryms både hjärta, lungor och ett juver som kan producera mycket mjölk, säger Anki Sandin.

Läs mer om Anki Sandin i Husdjur nr 4 2021.