BÅSTAD. Ansiktet känns kanske bekant? Det är inte så konstigt i så fall, för Wilma Svensson, 14, är ett av de barn som följdes i webb-tv-serien Bondens barn som LRF la ut på Youtube för två år sedan. Avsnittet med Wilma Svensson har i dag drygt 50 000 visningar och det har faktiskt hänt att hon har blivit igenkänd och fått beundrarbrev.
– De skriver att de också vill bo på gård och att Snäckan är fin, berättar Wilma Svensson där hon sitter i det rymliga köket i familjens bostad på Brännalts gård.
Istället för ponny
Snäckan är Wilma Svenssons 7 år gamla jerseykviga som hon både tävlat i showmanship, exteriörbedömt och sedan ridit in. Som så många andra koryttare ville Wilma Svensson egentligen ha en häst. Men tiden räckte inte riktigt till, så det fick bli en ko istället. Istället för att ta någon av gårdens holsteinkvigor kom jerseyn Snäckan till gården istället.
– Holstein blir ju ganska stora, så vi tänkte att det var bättre med en jersey som är lite mindre, säger Wilma Svensson.
Numera får Snäckan mest gå och mysa med korna, men ett tag blev hon riden 2–3 gånger per vecka. Wilma Svensson har hoppat hela 60 centimeter med henne och tog även med henne till ridskolan för lektioner.
– Snäckan kände sig som en häst så hon brydde sig inte.
Det enda Snäckan egentligen inte gjort på gården är att fungera som mjölkko. I mjölkstallet dominerar de svarta korna. Något Wilma Svensson planerar att ändra på den dag hon själv tar över driften.
– Jag vill ju få in lite mer jersey, men ändå ha kvar holstein, säger hon.
Bra sysselsättning
Ända sen hon var liten har Wilma Svensson tyckt om att delta i arbetet på gården. Hon beskriver sig som en person som gärna vill ha saker att göra och i ladugården finns det alltid något som behöver bli gjort. Tills nyligen fanns även grisar på gården, men nu är grisstallet ombyggt till kalv- och kalvningsstall och det är fullt fokus på mjölkproduktionen. Gården har 300 djur, varav cirka 100 mjölkande kor på två robotar.
Wilma Svensson har hittills ryckt in där det behövts, men är på väg att ta ett större ansvar framöver i den mån skolarbetet tillåter.
– Vi har diskuterat lite om jag ska ha två dagar i veckan då jag hjälper till. För det är bra att lära sig hur allt fungerar, säger hon.
Gymnastik och showmanship
Hon har många bollar i luften och leder även gympapass för barn på fritiden. Tillsammans med den förra gårdshunden, bordercollien Svipp, började hon intressera sig för vallning, innan han plötsligt gick bort förra året, och det är en sport hon gärna tar upp igen ihop med Svipps avkomma Spice-Boy. Men ett av de större intressena just nu är showmanship, där drömmen är att en dag få åka utomlands och tävla. Wilma Svensson är med i Hallands kalvelit och deltar i deras läger varje sommar, samt på Mila-mässan.
– Det är roligt med alla förberedelser innan och bara att hålla på med djuret generellt. Samt att få tävla och visa upp sig, att få en bedömning och kunna göra något av det, säger hon.
Att tävla i showmanship är inte alltid lätt. Djuret ska tränas och gärna uppföra sig någorlunda bra i visningsringen. Wilma Svenssons knep är att se till att själv ha ätit innan, att hålla humöret uppe och klia visningsdjuret mycket under hakan.
– En del blir jättesura på kon. Det har hänt mig med, men det funkar inte. Man måste vara väldigt tydlig och arbeta mycket med vissa djur. Och sen berömma när de gör rätt.
Familjedag på Mila
Utställningarna har blivit lite av ett familjeprojekt, där avelsintresserade mamma Linda Svensson ibland haft med kor på Mila även hon.
– Det är så kul att det blir ett samarbete mellan mig och Wilma och att vi gör något tillsammans, säger Linda Svensson.
Wilma Svenssons liv på gården med läger, hundar, grisar och kor var det som var i fokus under hennes avsnitt av Bondens barn. Ett annat klipp speglar när hennes klass kommer på studiebesök på gården.
Bondens barn är en del av LRFs satsning Bonden i skolan och syftet var att visa upp hur det är att som barn växa upp på en bondgård.
– Det var kul. Det är roligt att andra får lära sig hur det går till. Vissa tror att djuren blir misshandlade på gården och att vi inte bryr oss om dem. Därför tycker jag att det var viktigt att de fick se att det inte går till så, säger Wilma Svensson och berättar att den del klasskompisar ändrat uppfattning om lantbruket sedan de fick komma hem till henne.
Vill ta över gården
Efter grundskolan planerar Wilma Svensson att gå Svalöfs naturbruksgymnasium och därefter fler utbildningar samt arbete på andra gårdar innan hon kommer hem med syftet att ta över gården. Hon följer miljö- och klimatdebatten och ser det som självklart att driva lantbruket vidare i en miljövänlig riktning.
– Jag ska ta över gården och fortsätta med mjölkproduktion. Det är mer bra att ha lantbruk, än att inte ha det. Var skulle vi annars få mat ifrån?