Sara vill göra det lilla extra för djuren

Med ett kointresse som började bland dikorna på föräldragården satsar Sara Johansson på en framtid inom mjölkproduktionen. Möt mottagaren av Årets ungdomsdiplom 2022.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

Under årets Elmia lantbruk blev det flera vändor i visningsringen för Sara Johansson, 23, som arbetar som djurskötare hos Daniel Germundsson på Stratomta Mellangård i Linghem, Östergötland. Dels hade hon anmält två av besättningens hondjur till utställningen och deltog med en av dem, drygt ettåriga kvigan 1528 Löva, i showmanship. Löva placerade sig även som trea i klassen för äldre SRB-kvigor. Andrakalvaren 1396 Jenny, placerades som fyra i sin klass.

Sara Johansson på Elmia 2022.

Dels fick hon tillsammans med Årets djurskötare Bernt Bengtsson kliva in i ringen och inför publiken ta emot utmärkelsen Årets ungdomsdiplom av landshövdingen i Jönköpings län, Helena Jonsson.

Viktig resurs på gården

Utmärkelsen är ett kvitto på hennes engagerade arbete som djurskötare och en uppmuntran för att fortsätta satsa på yrket.

– Sara har varit en bidragande orsak till att utveckla mjölkproduktionen på gården. Hon är jätteduktig och ansvarar för korna och småkalvarna. Vi har bland annat minskat kalvdödligheten väldigt mycket sedan hon började, säger Daniel Germundsson som driver mjölkproduktionen på Stratomta Mellangård.

Sara Johansson är född på en gård närmare Åtvidaberg i Östergötland där det finns dikor och uppfödning av ungdjur till slakt.

– Jag har varit i ladugården sedan jag kunde gå. Det har alltid varit där jag velat vara och nu senare har jag känt att jag velat arbeta med mjölkkor. Jag tycker om att göra det lilla extra för djuren, inte bara skrapa skit. Om jag ser att kon eller kalven behöver extra omsorg så fixar jag det, säger Sara Johansson.

Noggrann med djuröga

Hon praktiserade på Stratomta Mellangård under gymnasietiden på Vretagymnasiets lantbrukslinje och fick sedan jobb på gården direkt efter examen. Hon började med utearbeten och jobbade med mjölkkorna ibland, men när den befintliga djurskötaren gick i pension tog hon över ansvaret för ladugården.

– Sedan dess har allt förbättrats. Hon har ett starkt djuröga och ett stort tålamod om det till exempel är någon kalv som inte är helt pigg. Hon lägger ner mycket energi för att få dem friska. Hon är dessutom väldigt noggrann med alla rutiner kring råmjölksgivor och kalvskötseln, säger Daniel Germundsson.

Läs hela artikeln om Sara Johansson i Husdjur 11 2022. Tidningen finns som e-tidning och är gratis för alla prenumeranter.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)