Möt Årets djurskötare

Bernt Bengtsson, ansvarig för mjölkproduktionen på Olofstorp i Valinge, är Årets djurskötare 2022. Ett livslångt lärande, noggrannhet med detaljer och en vilja att föra kunskapen vidare till nya generationer, ligger bakom utmärkelsen.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

På Olofstorp i Valinge utanför Varberg har Bernt Bengtsson full kontroll på mjölkproduktionen. Hans väl utvecklade sinne för detaljer har i många år placerat besättningen på listan över landets högst avkastande besättningar. Så även i år.

– Det är en sporre att finnas med på den listan, inte för att det är ett mål i sig, men om man är med bland de besättningarna så gör man inte helt fel, säger Bernt Bengtsson.

Många utmärkelser

Företaget Bröderna Bengtssons lantbruk, som mjölkkorna på Olofstorp är en del av, har både blivit Årets vallmästare och därefter varit finalister i tävlingen många gånger om. De har också haft flera mottagare av Årets ungdomsdiplom bland sina medarbetare. Och nu har Bernt Bengtsson, som ansvarar för mjölkkorna, utsetts till Årets djurskötare.

– Jag har varit intresserad av kor sedan jag var två-tre år. Jag är mest intresserad av skötsel och utfodring, att få korna att fungera så bra som möjligt, säger Bernt Bengtsson.

Det värsta han vet är ett tomt foderbord. Kraftfodret får korna i foderstationerna och på foderbordet serveras blandfoder.

– När djuren vill äta ska det finnas mat att äta, oavsett om det är kalvar eller kor. Om man ska utnyttja djurens potential så får man inte begränsa dem med för lite foder, säger Bernt Bengtsson.

Starka kofamiljer

Han gör själv foderstaten till djuren, ibland med hjälp av dottern Johanna som arbetar som produktionsrådgivare.

Med åren han också mejslat fram starka kofamiljer i besättningen. När de byggde om till lösdrift för 27 år sedan ändrades karaktären på de kor som blev kvar.

– Jag vet inte varför, men det har blivit kvar kor som är lite mer robusta och som håller sig framme bättre. Lite tuffare kor, säger Bernt Bengtsson.

Texten i sin helhet är publicerad i Husdjur nr 10 2022.

Fakta/Bernt Bengtsson

Namn: Bernt Bengtsson

Ålder: 64

Familj: Hustrun Cecilia och två vuxna barn, Johanna och Christian.

Företag: Bröderna Bengtssons lantbruk AB som drivs tillsammans med bröderna Thomas och Christer.