Mannen som talar med djur

Arbetet på ett naturbruksgymnasium innebär så mycket mer än att ta hand om djuren. Per-Arne Lindberg har blivit mycket omtyckt för sin förmåga att ta hand om såväl kor som elever.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

På grusvägen kommer en lite äldre man gående tillsammans med två yngre tjejer som leder en jerseykviga. Per-Arne Lindberg, ladugårdsförman på Ösby naturbruksgymnasium, är välkänd och omtyckt, både för sin omtänksamhet om eleverna och för sin förmåga att handskas med djuren. För flera ungdomar har han varit avgörande för att de ska bli kvar i branschen.

– Han kan tala med kor. När kor krånglar för någon så rycker Per-Arne in. Då lugnar sig djuren på en gång, säger Lina Engberg, som går tredje året på skolan.

Förstaårseleverna Silvia Fridh och Maja Björklund från smådjursprogrammet på Ösby naturbruksgymnasium tränar upp sin kovana under ledning av Per-Arne Lindberg.

Per-Arne Lindberg är 62 år och har arbetat med kor i hela sitt liv. Han växte upp på ett lantbruk i Dalarna och blev så småningom driftledare på en gård med 300 kor, innan han flyttade till Möklinta i Västmanland och började arbeta som avbytare. När avbyteriverksamheten förändrades sökte han istället tjänsten som ladugårdsförman på Ösby.

LÄS MER: Möt Årets djurskötare

Mjölkgrop lär eleverna att känna på juvren

2009 byggdes skolans lösdriftsstall.

– Det blev diskussioner om korna skulle mjölkas i grop eller av robot, men det blev mjölkgrop, säger Per-Arne Lindberg.

Både han och flera av lärarna tycker att det är viktigt att eleverna lär sig känna på juvren för att upptäcka avvikelser . Men arbetstiderna kan vara en utmaning. När eleverna åker på praktik hamnar de ofta på gårdar med robotmjölkning och bättre arbetstider än skolans två skift, från 05.00 till 19.00.

– Eleverna kan inte förstå att man ska börja jobba så tidigt och sluta så sent. När jag går i pension blir det nog därför en robot i ladugården, säger Per-Arne Lindberg.

LÄS MER: Först i Värmland med robot

Kor, snickeri och traktorer

Han kommer ofta ner till ladugården även om han inte har ett arbetspass, men någon gång de kommande åren övergår han till att bli pensionär. Inte för att han kommer att ha några sysselsättningsproblem, han har bland annat en snickarverkstad och ett traktormuseum som kommer att sysselsätta honom.

Per-Arne Lindberg har arbetat med kor i hela sitt liv.

Men korna kommer nog alltid att finnas kvar på något sätt i Per-Arne Lindbergs liv.

– Vi är ganska bra kompisar, jag och korna, speciellt om man jämför med mig och datorn, säger han.

Läs hela artikeln om Per-Arne Lindberg och mjölkproduktionen på Ösby naturbruksgymnasium i Husdjurs e-tidning.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)