Artikeln har redigerats.
Det har gått drygt ett år sedan de första korna flyttade in på Åsäng i Nordingrå längs Höga Kusten. Men för Paulina West, 31, och Charlie West, 34, har resan varit betydligt längre än så.
– Jag var alltid med i ladugården som barn. Pappa fick smyga ut på morgonen om han ville jobba ifred, berättar Paulina West.
Föräldrarna var stöttande så Paulina och Charlie West klev 2012 i stövlarna och blev mjölkbönder med egen gård redan i tjugoårsåldern. Ladugården var gammal och sliten men de trivdes och kämpade på. När familjen utökades blev läget mer pressat, samtidigt som gården blev alltmer tungjobbad och tidskrävande.
Blåbärsmjölk blev droppen
– Exakt allt krånglade utom mjölkningen. Utgödsling och utfodring var ett ständigt problem, säger Charlie West som jobbade mycket utanför gården för att få det att gå ihop.
Droppen som till slut fick bägaren att rinna över var när mjölken av okänd anledning började smaka blåbär. Ett beslut om avveckling fattades och Paulina och Charlie West skaffade istället dikor för att hålla gården vid liv.
Åsäng mjölkgård
Ägare: Paulina och Charlie West
Djur: 60 Holsteinkor, rekryteringsdjur samt 20 grannkvigor inne på hotell.
Produktion: Cirka 11 500 ECM
Kuriosa: Har varit med i tv-programmet Unga bönder och är aktiva i sociala medier under namnet Mitt liv som bonde. Sök Mittlivsombonde och hitta både blogg och Instagramkonto.
Efter en tragisk brand 2019 behövde gården byggas upp på nytt. Det innebar en ny chans att satsa på mjölkproduktion. Finansieringen av den nya ladugården blev en kombination av banklån hos SEB, försäkringsutbetalning, investeringsstöd samt topplån och bygglån från Tillväxtbolaget.
Hela processen, från avveckling till nystart, har Paulina West delat med sig av i sin blogg Mitt liv som bonde.
Ladugården som nu står på plats är byggd av Fjössystem. Den halvvarma lösdriften har väggar och tak av sandwichpaneler och uppblåsbara luftgardiner. I kombination med skorstenar i nocken ger de god ventilation och med nedfällda gardiner är ljusinsläppet maximalt.
Snabbt vana vid roboten
En besättning om 60 kor köptes in från en gård med mjölkgrop och flyttade in i omgångar i december 2021. Paulina och Charlie West var beredda på mycket jobb med övergången till robot men korna vande sig nästan genast.
– Det gick väldigt lätt faktiskt. Det känns som ett kvitto på att ladugården är bra utformad, säger Paulina West.
De har byggt med fokus på enkelhet och trygghet i kombination med högsta möjliga kokomfort. Lärdomar från den gamla, slitna mjölkladugården har de tagit med sig in i den nya. Gångarna är raka, det finns en traktorport för varje skrapgång och gott om plats för utfodring.
– Det är superviktigt för oss att ha en riktig bra plan B när det gäller utgödsling och utfodring, säger Charlie West.
Nu kan de enkelt skrapa med traktor om gödselroboten inte skulle fungera och de kan utfodra och ta sig fram överallt.
Inredningen består av svängda nackbommar och båsavskiljare som hänger fritt över liggsängarna. I båsen finns inga madrasser men däremot en bädd som fylls på en gång i veckan. Ströblandningen består av halm, kalk och vatten. Att välja bort mattorna är ett led i arbetet för maximal komfort och hållbara kor. Den mjuka bädden minskar risken för hasskador och korna vill gärna ligga mycket. Med rätt anpassning av inredningen hålls båsen rena och torra och korna kan enkelt lägga sig och kliva upp när de vill.
– Det syns att de trivs och de har inga sår eller svullnader, säger Paulina West.
Vill fortsätta växa
Efter snart ett år med ny ladugård har Paulina och Charlie West börjat landa. Än så länge är ekonomin den enskilt största utmaningen och ett mål är att båda ska kunna jobba hemma. I dag tryggar de upp genom att Charlie West arbetar borta en del, just nu som montör av likadana ladugårdar som den hemma i Åsäng. Ett långsiktigt mål är att öka med ytterligare en robot och en förlängning av ladugården.
Läs texten i sin helhet i Husdjur 12 2023. Där finns även en utförlig artikel om ströblandningen som används i liggbåsen.
2023-06-27: Artikeln har redigerats genom att ett namn tagits bort från ursprungsversionen.
Så läser du Husdjur
Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur
E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)