Markus Brisbo är Årets mjölkföretagare

Tävlingen Årets mjölkbonde är avgjord. Vinnare blev Markus Brisbo på Brisbo lantbruk i Brismene som nu kan titulera sig Årets mjölkföretagare.

Text Linda Grimstedt
Foto Kent Eng

Markus Brisbo är i dag den femte generationen att bruka Östergården i Brismene utanför Falköping, med ett knappt 70-tal mjölkkor och uppfödning av mjölkrastjurar till slakt. I arbetet har han god hjälp av djurskötaren Emmy Andersson, brodern Per Bribo samt pappa Janne Brisbo.

Totalt omfattar företaget mellan 350 och 380 djur, där mjölkkorna är motorn och tjurarna (inklusive en del korsningskvigor) utgör ett stabilt andra ben.

– Vi har alltid haft två ben att stå på. Både mjölk och kött har sina dippar, men oftast inte samtidigt, säger Markus Brisbo när Husdjur når honom på telefon.

Går som på moln

Det har då gått drygt tre dygn sedan han fått veta att han vunnit Årets mjölkbonde, arrangerad av Växa och Ludvig och co, och därmed kan titulera sig Årets mjölkföretagare.

– Jag går fortfarande lite på moln. Jag är stolt, det är många timmars arbete bakom och det bevisar att vi jobbar åt rätt håll, säger Markus Brisbo.

När han började arbeta i företaget hade gården 24 kor i en uppbunden ladugård. Under åren har mjölkproduktionen gradvis utvecklats, först genom fler uppbundna platser och sen 2003 genom bygget av en lösdrift med 80 platser. 

Foder för elitidrottare

Mjölkproduktionen på gården ligger i dagsläget på cirka 12 200 kilo ECM med ett mål om att nå 12 400 kilo ECM till augusti. Nyckeln till detta är grovfodret som Markus Brisbo är väldigt noga med. Grovfoderandelen i foderstaten är hög. Förra året var han en av finalisterna i Årets vallmästare

– Jag ser korna som elitidrottare. Om du ger dem dålig mat presterar de inte, resonerar han.

Hela artikeln om vinnaren av Årets mjölkbonde, Brisbo lantbruk, läser du i Husdjur nummer 2 som kommer ut onsdag 23 februari.