Så undviker du sommartoppen

Sommaren kan vara en utmanande period för högproducerande mjölkkor. Här delar Olsbo gård i Sala och veterinär Paulina Lingers på Växa med sig av sina bästa tips för att hålla mjölken uppe och cellerna nere.

Text, Foto Linda Grimstedt

Den tidiga värmeböljan i juni 2020 närmar sig sitt slut när Husdjur kommer på besök till Olsbo gård utanför Sala. Gården drivs av Nicklas och Linda Andersson samt Nicklas pappa Bo Andersson. De senaste tio åren har Nicklas syster Carolin Larsson varit en del av teamet, men har nyligen gått vidare till andra uppgifter.

Det börjar dra ihop sig för så väl andra vallskörd som semester. Vilket även innebär ett stresstest för gårdens rutiner och arbetet för en god juverhälsa.

– Rutinerna sitter som berget under vinterhalvåret, säger Linda Andersson.

Kapar topparna

Liksom många andra gårdar får Olsbo gård också en ökning av celltalet varje sommar, samtidigt som de tappar i produktion. Därför ligger fokus nu på att skapa och bibehålla rutiner som ska kapa de högsta topparna och de djupaste dalarna.

– Det är något som vi har jobbat hårt med, att höja vår lägstanivå så mycket som möjligt. Det är ju de dagar som det går som sämst som sätter nivån, menar Linda Andersson.

Utifrån juverhälsa görs redan på förhand en plan för vilka kor som ska sintidsbehandlas. Inför sommaren finns en färdig plan för att slippa ta beslut om behandling när det redan är mycket på agendan och det kanske är vikarier i stallet.

När det börjar bli varmt ute och korna dricker mer läggs en extra rengöring av liggsängarna in i rutinerna. Även vattenkaren får extra rengöring, två gånger per dag under sommaren. För att underlätta har de installerat tippbara vattenkar.

Carolin Larsson byter vattnet för sinkorna. I röret till höger förvaras diskborsten som används två gånger om dagen på sommaren.

De har också fäst ett avloppsrör vid varje vattenkar, där diskborstarna förvaras och ligger skyddade från nyfikna djur. Att rengöringen blivit enklare har lett till att rutinen faktiskt genomförs och inte bara stannar på pappret.

– Nu blir de rengjorda varje dag istället för en gång per vecka, konstaterar Linda Andersson nöjt.

Små steg underlättar

Celltalet har sjunkit och mjölkproduktionen är återigen uppe över 11 ton. Fördelen med att göra mindre ändringar är att de blir lättare att få in och följa upp.

– Det är svårt med nya rutiner. De vi tycker är viktigast har vi uppskrivna på en tavla i stallet så att de går att bocka av, berättar Carolin Larsson.

Den här texten publicerades i sin helhet i Husdjur 6-7 2021. Läs hela reportaget från Olsbo gård i vår e-tidning.

Paulina Lingers, veterinär på Växa Sverige, har stor förståelse för att sommartoppen – då celltalet ökar hos många kor – inträffar. Dels sker det under en period då många gårdar behöver fokusera på fler saker än djuren, dels erbjuder sommaren med sol, värme och ökad luftfuktighet ett utmärkt tillfälle för bakterier att slå rot.

– Det är väldigt mycket hos korna som läker på betet, men just celltalet är svårare på sommaren, säger Paulina Lingers.

Hjälp korna klara smittan

Hon beskriver det som en vågskål där styrkan i kons immunförsvar behöver väga tyngre än det ökade smittrycket i omgivningen. Åtgärder för att kapa sommartoppen innebär alltså både att stärka kons immunförsvar genom extra uppmärksamhet framför allt inför och vid kalvning, och att försöka hålla nere de tänkbara smittvägarna.

– Sätt en nivå som ni vet att ni klarar av. I teorin vet nästan alla vad de skulle behöva göra. Det som är svårt är att gapa lagom stort, råder Paulina Lingers.

Hon nämner översyn av hygienen i drivgångar, vattenkar, liggsängar och på foderbord som åtgärder som kan ge god effekt. Likaså att minska värmestressen och att vårda spenarna så att de inte blir solbrända eller sprickiga.

– Det som är så fantastiskt med kon är att om du ger henne lite extra så ger hon dig så mycket tillbaka. Du kan med fördel diskutera med din rådgivare vilka insatser som skulle vara mest effektiva just hos er, säger Paulina Lingers.

Hitta problemkorna

Celltalslistan är ett bra ställe att titta för att få en fingervisning om var problemen finns i den egna besättningen. En celltalsökning kopplad till miljön orsakas ofta av några få individer. Är problemen juverrelaterade är det istället ofta många individers ökning som bidrar. Att slå ut kor med höga celltal kan både vara nödvändigt och ge snabb effekt.

Men att förhindra att friska djur smittas är det som ger den förebyggande effekten. Och det är där du ska lägga fokus, menar Paulina Lingers.

– Om du bara lyckas få någon ko att inte få lika höga celler som under förra laktationen är det ett enormt framsteg. Hon kommer att producera mer mjölk och kosta mindre i arbete. Det är väldigt bra timpenning på de insatserna, menar hon.

Läs hela intervjun med Paulina Lingers i vår e-tidning, gratis för alla prenumeranter.

Här kan du teckna en egen prenumeration.

Fem tips för att kapa sommartoppen

Välj 1-3 rutiner du kan förbättra, utifrån dina egna förutsättningar. Sätt rimliga mål och var noga med att fira när du lyckas.

1. HYGIEN. Utgå från hur ofta foderbord och vattenkar rengörs i dag och fundera på hur mycket du kan klara av att öka.

2. STRESS. Kan du göra något för att underlätta för korna? Exempelvis erbjuda skugga på betet.

3. JUVER. Sköt om juvren lite extra, till exempel genom ett smörjande spendopp med solskyddsfaktor.

4. LIGGYTOR. Utgå från den strörutin du har i dag och se om du kan utöka den.

5. KALVNING. Växla upp omvårdnad och tillsyn inför och i samband med kalvning. Gör allt du gör bra i dag och lite till. Var extra noga med att kontrollera att nykalvade kor kommer igång ordentligt.

Källa: Paulina Lingers, Växa Sverige