Vadsbo banar väg för majsen

Förra året odlades majs för första gången på Vadsbo mjölk – med för Sverige helt nya majssorter. Förhoppningen är en ökad mjölkavkastning och i år har majsarealen utökats.

Text, Foto Camilla Olsson

Det här är en förkortad version av artikeln. Hela artikeln läser du i Husdjur nummer 9 2024 (länk till e-tidningen).

Det närmar sig slutet av september 2023 när Husdjur får en visning av majsodlingen på Vadsbo mjölk, utanför Mariestad, av växtodlingschefen Mick Thorsen. Majsens stjälkar är rejält höga och det närmar sig skörd. För första gången odlas grödan på 150 hektar av Vadsbos mark. Två av sorterna, de tidiga Cito och Temprano från KWS, har inte odlats tidigare i Sverige.

– Jag ville ha en så tidig majs som möjligt för att kunna skörda innan det blir för blött. Hellre en lite lägre skörd per hektar och kunna ta den i tid. Första skörden kan komma i slutet av september, säger Mick Thorsen.

Vill se resultat på mjölkavkastningen

Han är nyfiken på resultatet och vad det kan göra för mjölkavkastningen. När den här delen av intervjun görs i slutet av september 2023 ligger Vadsbo Mjölk på cirka 12 000 kilo ECM per ko och år.

– Vi hoppas att det ska bidra till en högre mjölkavkastning, förhoppningen är att öka ett kilo per ko och dag.

Längre in i majsodlingen visar han Cito och Temprano och jämför dem med de senare sorterna som växer bredvid. I det här stadiet är de tidiga sorterna betydligt större och Mick Thorsen räknar med att det kommer att skilja tio dagar i skördetidpunkt mellan tidig och sen sort, en kalkylerad riskspridning.

– Blir det dåligt väder så får man hem något. Man ska inte lägga alla ägg i samma korg, då blir det farligt.

För en av de stora utmaningarna med majsodlingen är markpackning i samband med skörd och risken att fälten är för blöta när det är dags. Samtidigt går majs att odla under andra perioder än spannmål och går därmed att komplettera den övriga växtodlingen med.

Senare skörd än beräknat

En dag senare än Mick Thorsen hade trott, den 2 oktober2023, kunde majsskörden börja. All majs skördades samtidigt och skördefönstret var något Mick Thorsen ville undersöka. De tidiga sorterna blev klara snabbt när de väl började närma sig mognadsstadiet.

– Det jag har lärt mig är att majskolven var jättemogen medan stängeln fortfarande var grön.

Mick Thorsen kontrollerar hur mogen majsen är.

Med majssorterna som mognade sent fick de inte den önskade stärkelsemängden, utan hamnade på cirka 300 gram per kilo ts. Med de tidiga sorterna, Cito och Temprano, blev det cirka 15 procent mindre ts per hektar jämfört med de senare sorterna. Stärkelsehalten blev däremot 3 procent bättre och ts-halten 29–32 procent och FAO (en internationell benämning som bygger på antal dagar som krävs fram till majsen är mogen) varierade mellan 140 och 170.

– Det är viktigt att majsen hinner bli redo för skörd senast 1 oktober. För efter den tiden utvecklas inte majsens kvalitet och det blir inte mer stärkelse. Har man då en sen sort som inte är fullt utvecklad till dess får man troligen en stor mängd ts men ingen stärkelse/energi.

Högre skörd än förväntat

Totalt skördades 11,7 ton ts per hektar majs på Vadsbo under 2023. Mer än det förväntade 10 ton ts per hektar. De två stora plansilofacken fylldes med 1 750 ton ts och en del majs fick läggas i en liten limpa för att få plats.

Ett av önskemålen med majsodlingen var som tidigare nämnts att öka mjölkavkastningen, ett kilo per ko och dag. Riktigt så blev det inte. När den här delen av intervjun görs i mitten av april i 2024 är avkastningen 11 500 kilo ECM. Förra årets vallskörd gick inte som planerat med en sen tredjeskörd utan bra kvalitet.

– Men majsen har hjälpt till att hålla uppe grovfoderkvaliteten.

Det här är en förkortad version av artikeln. Hela artikeln läser du i Husdjur nummer 9 2024 (länk till e-tidningen).