Inte ens grönt stål kan stilla hunger

Klimat och krig går hand i hand med brist på mat. I Norrland finns förutsättningar för att fortsätta föda världen. Men då måste samhället skapa förutsättningar. För inte ens grönt stål kan göra människor mätta, skriver journalistprofilen Sverker Olofsson i sin spaning för Husdjur.

Texten i sin helhet finns publicerad på SLU Future Foods webbplats.

I Mikael Niemis underbara roman ”Sten i siden” finns ett stycke som beskriver den äldre mannen Lasses minnen som torparunge på 30-talet. Jag tänker på honom när jag åker genom byarna i Västerbotten. Rik jordbruksbygd för bara några årtionden sedan. Betande kor, kornfält, jordbruksmaskiner och överallt jobbade människor på sina gårdar.

Ner mot sjön ser man nu ensilageägg på de fält som fortfarande är öppna, men inte en ko så långt ögat når. Inte konstigt kanske med tanke på att antalet mjölkkor har minskat. Och så all bördig mark som växer igen, förslyas. ”Kan ni tänka er att 20 000 hektar åkermark har Norrland förlorat de senaste 10 åren”, säger Norrmejeriers vd, som är orolig för sitt mejeri.

Krisen i rummet

”Klimat, mat och beredskap i norra Sverige” hette ett rundabordssamtal som SLU och Länsstyrelsen i Västerbotten arrangerade för en tid sedan. Där presenterades krisen i så koncentrerad form att det kändes som att den satt i rummet.

Tänk er följande. Temperaturen höjs i Sydeuropa så att skördarna minskar drastiskt. Inte blir det bättre av de extremväder som kommer att bli allt vanligare. Till det ska läggas den oro som sprider sig i världen. Vad händer med skördar, livsmedelsproduktion och transporter om sådana som Putin fortsätter sin framfart?

Klimatparadox

Klimat och krig går hand i hand med brist på mat och sannolikt leder brist på mat till brist på internationell solidaritet. Stämmer det så ligger Sverige risigt till.

Den här bilden är dyster, men framtiden är faktiskt ljus för norrländskt jordbruk. Paradoxen är nämligen att klimatkrisen kan leda till bra odlingsförutsättningar i norr.

Klimatexperten konstaterar att fram till 2050 kommer temperaturen att höjas med mellan 3 och 4 grader i Norrland. Det är inte bara lite varmare utan ett helt annat klimat. Tidig vår, sen höst och kortare vinter. Förutsättningarna för livsmedelsproduktion i norra Sverige kommer att öka drastiskt de närmaste 25 åren.

Stål- och batterifrälsaren

En fascinerande tanke växer sig allt starkare bland forskare, myndigheter och livsmedelsproducenter och det är att Norrland kan få en viktig roll i livsmedelsförsörjningen i framtiden. Norrland som skafferi. Det låter konstigt, men är nog möjligt.

Det finns ett svårt steg kvar och det är den politiska nivån. I dag ses Norrland som stål- och batterifrälsaren. Stora investeringstunga industrier byggs för fullt på några få platser. Här är det lätt att locka kapital och investerare från jordens alla hörn.

Livsmedelsproduktion är något annat. En urgammal verksamhet. Spridd över stora ytor. Inte direkt något som lockar riskkapitalisterna. Här måste politik och samhälle in och skapa förutsättningar.

Beredd på sämre tider

Gamle Lasse i Mikael Niemis bok tvingades som barn uppleva hur familjen gick sönder och spreds när de måste sälja familjens enda ko. I dag skulle nog ingen ha lyssnat på Lasse, men om han fått chansen hade han kanske sagt: Var beredd på sämre tider.

För hur man än vrider och vänder på saken så kan man inte äta batterier och inte blir man mätt på stål heller. Inte ens om det är grönt.

Sverker Olofsson är journalist och var moderator för eventet Klimat, mat och beredskap i Norra Sverige i november 2023.

Spana i Husdjur!

Har du något ämne du vill att vi ska skriva om i Husdjur? Eller vill du själv skriva? Hör av dig till oss på husdjur@vxa.se eller telefon 010-471 09 42.