Regeringens utredning för ”Ökad konkurrenskraft med bibehållen djurvälfärd” har presenterat flera bra förslag. Från arbetet med den uppdaterade Livsmedelsstrategin får vi starka signaler på att det ska produceras mer livsmedel i Sverige, inte minst vad gäller mjölk.
I senaste mätningen för Grönt Näringslivsindex ser vi att en majoritet av animalieproducenterna har en positiv framtidstro, särskilt inom mjölksektorn. Många vill satsa på mjölkproduktion, inte minst unga lantbrukare, vilket visas i ansökningarna till lantbruksgymnasierna. Dessutom ser vi just nu det högsta förtroendet på många år bland allmänheten för svensk mjölkproduktion.
Enklare regler för mjölkföretagare
Vi har aldrig sett en sådan förståelse för den regelbörda som mjölkföretagare tyngs under som i år. Det är glädjande att elva myndigheter har fått i uppdrag att minska regelbördan för lantbruket.
För att den positiva trenden ska fortsätta måste 2025 bli året när vi får fart på mjölkproduktionen i Sverige. För att detta ska ske krävs strategiskt viktiga politiska beslut. En konkurrenskraftig mjölkproduktion är viktig både för att stärka vår egen livsmedelsberedskap och för att bidra med hållbara och näringstäta livsmedel globalt.
Donald Moore, vd för Global Dairy Platform, gästade Svensk Mjölks årsstämma i våras. Han betonade hur viktigt det är att länder som Sverige ökar sin mjölkproduktion och exporterar både sina produkter och sin kunskap till länder som inte har kommit lika långt. Detta är det effektivaste sättet för mjölkbranschen globalt att öka produktionen och samtidigt minska klimatavtrycket. Under International Dairy Forum i Paris framhölls Sverige och svenska mjölkföretagare som förebilder i innovativ och hållbar mjölkproduktion.
LÄS MER: Mjölkkon bidrar till mättnad och trygghet
Makthavare har ett stort ansvar
I den globala rapporten OECD-FAO Agricultural Outlook som gavs ut i somras är prognosen att världens mjölkproduktionstillväxt är högre än för andra jordbruksprodukter under den kommande tioårsperioden. Den bedöms ligga på 1,6 % per år, vilket är något högre än den ökningstakt vi har haft i Sverige sedan 2019.
Vi vill inte bara hänga med i utvecklingen, vi vill driva den och fortsätta att vara globala förebilder. Det krävs nu att våra kära makthavare ger de svenska mjölkföretagarna förutsättningar för att kunna bli konkurrenskraftiga. Med framåtriktade politiska beslut ökar möjligheten till fler klimatsmarta investeringar på gårdsnivå som stärker djurvälfärden, livsmedelsberedskapen och arbetstillfällena på landsbygden.
Ni, makthavare, vet vad som måste göras. Vi kan inte vänta längre.
Med det önskar jag alla en god jul och ett framgångsrikt nytt år!
Peter Kofoed, chef för LRF Mjölk