Jag ska säga det direkt: Den här texten avslöjar en del om handlingen i tv-serien Yellowstone.
”Vem ska mätta världen när vi inte är kvar?”
”Ingen, Lloyd. Världen kommer att gå hungrig”.
Två cowboyer blickar ut över en del av de 9 000 hektar mark som utgör Yellowstone Dutton Ranch i Montana, USA. Med en stor angusbesättning i ranchdrift hjälper de till att mätta världen, i alla fall sin del av landet. Men det är inte utan återkommande problem.
Konflikterna med staden
Familjen Dutton, och dess överhuvud John Dutton, får kämpa hårt och möter ofta utmaningar. Det handlar om stadsmänniskor som vill ha en stor del av landsbygdens mark och exploatera den för kommersiella ändamål. Utplanterade vargar i ett närliggande naturreservat tar sig allt oftare in på ranchens marker och angriper nötkreatur i sin jakt på föda. Någon skyddsjakt kan det inte bli tal om, anser stadens styrande människor.
Sökandet efter nya intäktsben för att få gården att gå runt ekonomiskt. Väder och torka. Parallellt pågår en skildring av konflikten med ursprungsbefolkningen som måste leva sina liv i reservat. En gång i tiden var ranchens mark deras.
Det är inte svårt att känna igen sig, åtminstone i delar av det som vi får se. Men tv-serien Yellowstone (Netflix, Sky Showtime, TV4) med Kevin Costner i huvudrollen tar skildringen av lantbruket och boskapsskötseln ett steg längre. Jag satte vattnet i halsen när besättningen hotades av trumsjuka och senare brucellos. Inte några diffusa åkommor direkt. Tittarna får också förstå att brucellos innebär stora ekonomiska utmaningar, ny betesmark måste arrenderas och kostnaden riskerar att få hela gården att gå omkull.
HÄR LÄSER DU MER: Inte ens grönt stål kan stilla hunger
Kräver dramaturgi
En del amerikanska artiklar påpekar att delar av tv-serien inte är realistisk. Såklart. En serie som denna kräver sina dramer och dramaturgi. Trots att lantbrukare nog skulle finna skildringen av just lantbruket tillräckligt spännande, ska den tilltala en större publik än så.
Och Yellowstone har hittat sin publik. En succéserie som tar med boskapsskötseln in i vardagsrummet. Under fem säsonger berättar den stora Hollywoodproduktionen om utmaningarna i att producera mat. Det skapar också svallvågor.
En artikel berättar om hur mycket tv-serien har bidragit ekonomiskt till i Montana, både under inspelning och efteråt när turisterna tack vare natursköna scener hittat dit. Anrika Variety publicerar artiklar om vad som stämmer och inte med rubriken ”En verklig ranchägare berättar allt”.
Finn tröst i Yellowstone
Och det borde få betydelse. När det känns som att världen utanför är emot det du jobbar med och för hela dagarna. När myndigheternas kontroller och regler kan få tålamodet att tryta och administrationen som krävs för att bedriva en produktion äter upp dig, så finns tröst att finna i Yellowstone.
För det finns som bekant alltid någon som har det värre. Och om bara en person utan lantbrukskoppling kan förstå lite grann vad som krävs för att driva en gård, då har hela lantbruksvärlden Kevin Costner att tacka för mycket.
Camilla Olsson är reporter på Husdjur och även en hängiven följare av tv-serien Clarkson’s farm.
Spana i Husdjur!
Har du något ämne du vill att vi ska skriva om i Husdjur? Eller vill du själv skriva? Hör av dig till oss på husdjur@vxa.se eller telefon 010-471 09 42.