Behövs det mjölkbönder i Västerbottens inland?

Mjölkproduktionen i Västerbottens inland har lidit svåra förluster. Ingen annanstans har nedläggningen av aktiva gårdar gått så fort, skriver Ida Oderståhl, mjölkproducent i Laxbäcken utanför Vilhelmina.

I juni 2024 fanns det 135 mjölkbönder i hela Västerbotten. I dag finns det fem aktiva mjölkproducenter i Västerbottens inland. Till inlandet räknar jag Lycksele, Åsele, Dorotea, Sorsele och Storumans kommun, kommuner som tillsammans utgör nästan 70 procent av Västerbottens yta. Krasst kan man väl påstå att mjölkproduktionen i Västerbottens inland lidit svåra förluster. Ingen annanstans har nedläggningen av aktiva gårdar gått så fort.

Svårt att hitta sysselsättning

Man kan fråga sig om mjölk verkligen är en produktionsgren som behövs i hela landet? Det blir av förklarliga skäl långt för mjölkbilen att hämta få litrar mjölk så som det ser ut i dag.

Det är svårt att bemanna en veterinärstation när produktionsdjuren inte längre finns. Seminörer, maskinstation, avbytare, klövverkare, servicetekniker med flera blir sysslolösa om de inte väljer att hitta sysselsättning närmare kusten. Vad finns det då för poäng med att försöka hålla liv i de stackars mjölkgårdar som finns kvar?

Makthavare, gör 2025 till mjölkens år!  – Tidningen Husdjur

Vår resa som lantbrukare började 2014 då vi köpte två highland cattlekvigor. Vi fastnade direkt för livet som lantbrukare och highlandarna fick snabbt sällskap av fler kvigor, denna gång av mjölkras. Sen kom det får, grisar och höns till gården. 2018 mjölkade jag min första ko. Vi började med fyra mjölkkor.

Tanken var att förädla all mjölk själv i ett gårdsmejeri, men ganska snabbt kände vi att detta var något riktigt roligt och vi skaffade ett par kor till och började leverera mjölk till Norrmejerier. I dag har vi cirka 65 damer som mjölkas i robot och bor på kompostbädd.

Mjölkbönder viktiga för småbrukare

Jag kan med andra ord säga att jag av erfarenhet vet hur otroligt viktiga mjölkbönderna är för all annan typ av lantbruk i närområdet. Vi har varit de där små hobbybönderna för inte allt för länge sedan. Hade inte vi haft erfarna lantbrukare att fråga om råd hade vi aldrig vågat, hade vi inte kunnat samordna klövverkningen med en större mjölkbonde hade vi aldrig haft råd.

Om inte foderbilen kunnat lossa hos oss när den ändå var på väg till någon av de större gårdarna hade den aldrig kört upp till oss. Hade inte vi kunnat köpa grovfoder de första åren hade vi aldrig haft råd/mod att starta, men framför allt, hade inte mjölkbilen hämtat i grannbyn hade mejeriet aldrig tagit in oss som nya leverantörer med så få kor i ladugården.

Jag är övertygad om att utan mjölkbönder förvinner i princip alla andra småbrukare. Mjölken är motorn som får hjulen att snurra och tömmer vi hela Västerbottens inland på mjölkproducenter sitter vi i ett mycket utsatt läge.

Mjölkkon bidrar till mättnad och trygghet – samt fred – Tidningen Husdjur

Norrland viktigt ur beredskapssynpunkt

Inga ord i dag är väl så välanvända som självförsörjning och beredskap. Hur blir det med de åtaganden vi har gentemot Nato om vi tömmer nästan 70 procent av ett läns yta på aktiva lantbruk? Norrland pekas ofta ut som ett viktigt område ur beredskapssynpunkt. Här har vi mycket tillgänglig åkermark, eftersom vi inte är lika utsatta för översvämningar, torka och andra extremväder. Våra marker passar bra för mjölk- och köttproduktion.

Kort och gott är Norrland ett stabilt område att luta sig mot när omvärlden skakar, men då måste det finnas en beredskap och ett fungerande aktivt brukande. Att dra i gång något nytt är mycket mer resurskrävande än att underhålla och stödja något befintligt.

Ida Oderstål,

är mjölkproducent i Laxbäcken utanför Vilhelmina

Sök på artiklar i E-tidningsarkivet