Årets Djurskötare 2022

Bernt Bengtsson, ansvarig för mjölkkorna på Bröderna Bengtssons Lantbruk i Valinge, Halland, får i år ett av lantbrukets finaste priser när han utses till Årets Djurskötare 2022.

– Det är en stenhård konkurrens om den här titeln, juryn har granskat väldigt många mycket duktiga djurskötare. I år valde vi en vinnare som brinner för att både utveckla sitt eget kunnande och föra det vidare till nya generationer, säger Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur, som delar ut priset tillsammans med Ladugårdsförmännens Riksförbund.

Årets Djurskötare 2022, Bernt Bengtsson på Br Bengtssons lantbruk i Valinge.
Högupplöst pressbild för nedladdning i samband med publicering om Årets Djurskötare. Foto: Lisbeth Karlsson, Tidningen Husdjur.

Motivering Årets Djurskötare 2022:

 Med fokus på detaljer skruvar Bernt Bengtsson ständigt på produktionen för att korna ska må bra och ges möjlighet att uppnå sin fulla potential. Det märks på att besättningen oftast förekommer bland landets högst avkastande besättningar.

Bernt Bengtsson vill utvecklas och söker ständigt nya kunskaper, både genom facktidningar och hos sina kollegor. Han har även lärt upp och coachat en lång rad mycket duktiga djurskötare. För detta tilldelas han utmärkelsen Årets djurskötare 2022.”

Priset är 10 000 kronor till en utbildningsresa, en statyett skapad av Annika Bergman, diplom samt blommor.

Priset delas ut den 19 oktober kl 12.10 i visningsringen på lantbruksmässan Elmia Lantbruk i Jönköping. Prisutdelare är landshövdingen i Jönköpings län, Helena Jonsson.

För ytterligare information om prisutdelning och pristagare kontakta Linda Grimstedt, chefredaktör Tidningen Husdjur, tel 010-471 09 42 eller 073-644 63 41.

Om utmärkelsen:

Tidningen Husdjur och Ladugårdsförmännens Riksförbund delar varje år ut en utmärkelse till Årets Djurskötare. Detta för god djurskötsel som är förenat med gott företagande samtidigt som yrkeskåren djurskötare uppmärksammas.

Årets Djurskötare är en djurskötare – anställd eller egen företagare – som bedöms sköta sin mjölkkobesättning på ett sätt som är ett föredöme för andra. Priset kan även delas mellan flera personer om ansvaret för kornas skötsel och välmående är lika fördelat i en grupp. Årets Djurskötare instiftades 1999 i samarbete med Ladugårdsförmännens Riksförbund.