Årets Vallmästare®

Årets Vallmästare är tävlingen för mjölk- och nötköttsproducenter som med hjälp av ett grovfoder av högsta kvalitet lägger grunden för hög mjölkavkastning och god tillväxt på djuren.

2022 koras Årets Vallmästare för 20:e gången. Det är tidningarna Husdjur och Nötkött som tillsammans med Gård & Djurhälsan, Svenska Vallföreningen, Sveriges Lantbruksuniversitet och Växa Sverige står bakom utmärkelsen.

Syftet med Årets Vallmästare är att öka intresset för vallfrågor och lönsam vallproduktion. Tävlingen är till för alla nötkötts- och mjölkproducenter i Sverige som tack vare ett grovfoder av hög kvalitet når goda resultat i produktionen. Den genomförs för att uppmärksamma duktiga vallodlare och ge status till landets arealmässigt största gröda som också ligger till grund för en lönsam mjölk- och nötköttsproduktion.

Markus Brisbo är Årets Vallmästare!

Pressbild Markus Brisbo, Årets Vallmästare 2022. Foto: Lisbeth Karlsson

Markus Brisbo, mjölk- och nötköttsproducent på Östergården i Brismene, utanför Falköping, utses till Årets Vallmästare® . Gårdens fodersystem med plansilo och självgående fodervagn ställer höga krav på ett ensilage med så liten variation mellan partier och skördar som möjligt. Ensilaget ska också fungera till både högmjölkande kor och ungtjurar på tillväxt.

– Allt detta lyckas Markus Brisbo med. Han har en enkel strategi för såväl odling som utfodring och lyckas väldigt väl med att omsätta denna i hög mjölkavkastning på korna och tillväxt på tjurarna, säger Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur och juryns ordförande.

Juryns motivering:

Vallfodret är motorn hos Markus Brisbo på Östergården i Brismene. En integrerad produktion med både mjölkkor och ungtjurar ställer stora krav på vallfodret. På gården utfodras en skörd i taget, vilket ökar behovet av att få in en hög och jämn kvalitet, som inte ger onödiga störningar vid foderbyte. En hög mjölkavkastning och god tillväxt på ungtjurarna visar att gården lyckas med sin strategi, som är genomtänkt hela vägen från insådd till servering. För detta belönas Markus Brisbo med titeln Årets Vallmästare 2022.

På Östergården bedrivs mjölkproduktion med 75 årskor med en avkastning på 12 517 kilo energikorrigerad mjölk, ECM, per ko och år. Gården lämnar årligen cirka 150 ungnöt, främst av mjölkras, till slakt. Tjurarna slaktas vid 17-18 månaders ålder med en slaktvikt om 310-340 kilo. Läs mer om Brisbo Lantbruk här.

Bilden ovan är högupplöst och får användas fritt i samband med publicering kring Årets Vallmästare. Vid publicering ange fotografens namn: Lisbeth Karlsson

Priset består av rådgivning och foderanalyser från Växa Sverige, inträde och övernattning vid Borgeby Fältdagar, samt ett diplom.

Prisutdelningen kommer att ske vid Borgeby Fältdagar den 29 juni, klockan 13 i Valltältet.

Linda Grimstedt, chefredaktör Husdjur och juryns ordförande: 010 – 471 09 42

Markus Brisbo: 0708 83 02 28

Om Årets Vallmästare

Årets Vallmästare sponsras av Växa som belönar vinnaren med två timmars gratis rådgivning och fyra grovfoderanalyser. Borgeby fältdagar är partner i tävlingen och bjuder vinnaren på övernattning samt inträde till mässan.

Det går att nominera sig själv, eller bli nominerad av en granne, rådgivare eller annan person som tycker att gårdens vallodling är ett föredöme för andra.

Det vi söker är inte enskilda toppresultat, utan vallodlare som har en genomtänkt strategi där vallfodret är anpassat till gårdens produktion och som lyckas nå jämna resultat både mellan skördar och skördeår.

I juryn 2022 ingår: Per Rudengren, Svenska Vallföreningen, Nilla Nilsdotter-Linde och Rolf Spörndly, SLU, Anett Seeman, Gård & Djurhälsan, Jessica Stenvall, Växa Sverige, Linda Grimstedt, Husdjur, samt Ann Christin Olsson, Nötkött. 

Finalister Årets Vallmästare 2022

Bröderna Bengtsson, Varberg

Markus Brisbo, Brismene

Lars-Åke och Dennis Persson, Tibro

Klicka på respektive namn för att läsa mer om finalisterna.

 Tidigare pristagare
2021Lisbeth och Tomas Riberth, Guarp
2020Amanda, Bengt, Jeanette och Andreas Sjöberg, JB holstein
2019Inställt pga torråret 2018
2018Per och Tore Larsson, Kårtorp Lantbruk
2017Thomas Rappe, Strömsrums gård
2016Lasse Larsson, Jon-Jons Lantbruk
2015Viktoria Luttu Wahlberg och Henrik Wahlberg
2014Richard och Lennart Johansson
2013Bröderna Bengtssons Lbr AB
2012Fredrik Hansson
2011Torbjörn och Jonas Holgersson
2010Magnus och Anki Sandin
2009Per-Åke Perers
2008Anna-Britta och Herbert Nyman
2007Peter Ingemarsson
2006Jonas och Anders Svensson
2005Peter och Kristina Olsson
2004Jan-Olof Oscarsson
2003Jonas och Torbjörn Holgersson