Årets Vallmästare®

Familjen Uhlin på Lyngens gård i Hasslöv utanför Laholm får utmärkelsen Årets Vallmästare 2024.

Albin, Magnus, Anton och Joel Uhlin. Foto: Christel Lind
(Högupplöst pressbild, fri användning i samband med rapportering om utmärkelsen.)

Lyngens gård i Hasslöv utanför Laholm i Halland är hela familjen engagerad i gårdens produktion med 110 årskor och ungtjursuppfödning. Förutom Eva-Lott och Magnus Uhlin är även de tre sönerna Anton, Joel och Albin engagerade i vallodlingen. Till sin hjälp har de också två anställda. Med baljväxter, bevattning, prognosprover och snabb inläggning når de en hög kvalitet på vallfodret.

– Hos Årets Vallmästare är vallen viktig i foderstaten till såväl mjölkkor som ungtjurar. Strategin med fem vallskördar ger ett toppensilage som sedan används tillsammans med majs och åkerböna, vilket ger en hög självförsörjningsgrad på protein. En strategi som ligger i tiden, säger Ann Christin Olsson, chefredaktör på tidningen Nötkött och jurymedlem.

Tidig förstaskörd

I år togs förstaskörden den 16 maj och sedan är planen att ha fyra veckor mellan skördarna för att hinna med fem skördar under säsongen.  Vallensilaget är grunden för att nå en hög mjölkavkastning på 13 000 kilo ECM per ko och år. Samtidigt har andelen kraftfoder trimmats så att de ligger på låga 0,31 kilo kraftfoder per kilo levererad mjölk.

– Juryn har imponerats av väldigt höga och jämna näringsvärden i vallfodret. Det är mångårig erfarenhet som ligger bakom det, samtidigt som familjen har sporrats av rådgivning och höjt kvaliteten ytterligare ett snäpp, säger Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur och juryns ordförande.

Juryns motivering:

Generationers erfarenheter har gett en vallodling i framkant. Rådgivning har trimmat strategin. Prognosprover analyseras lokalt för att pricka rätt datum. Med hjälp av bevattning minskas sårbarheten för torrår och bidrar till jämna värden i såväl kvalitet som mängd. Resultatet ger ett grovfoder i toppklass som lägger grunden för både en hög mjölkproduktion och fin tillväxt på gårdens tjurar. För detta belönas Lyngens gård med titeln Årets Vallmästare 2024.

Priset består av rådgivning och foderanalyser från Växa Sverige, inträde och övernattning vid Borgeby Fältdagar, samt ett diplom.

Kontakt:

Linda Grimstedt, chefredaktör Husdjur och juryns ordförande: 010-471 09 42

Ann Christin Olsson, chefredaktör Nötkött och jurymedlem: 070-620 33 64

För kontakt med vinnaren vänligen ring Linda Grimstedt på numret ovan.

Om Årets Vallmästare: Utmärkelsen Årets Vallmästare instiftades 2003 för att uppmärksamma och belöna skickliga vallodlare. Bakom priset står tidningarna Husdjur och Nötkött tillsammans med Svenska Vallföreningen, Gård & Djurhälsan, Sveriges Lantbruksuniversitet och Växa Sverige.

 Tidigare pristagare
2023Göran, Susanne, Ida och Marcus Lagerstedt, Olasgård
2022Markus Brisbo, Brismene
2021Lisbeth och Tomas Riberth, Guarp
2020Amanda, Bengt, Jeanette och Andreas Sjöberg, JB holstein
2019Inställt pga torråret 2018
2018Per och Tore Larsson, Kårtorp Lantbruk
2017Thomas Rappe, Strömsrums gård
2016Lasse Larsson, Jon-Jons Lantbruk
2015Viktoria Luttu Wahlberg och Henrik Wahlberg
2014Richard och Lennart Johansson
2013Bröderna Bengtssons Lbr AB
2012Fredrik Hansson
2011Torbjörn och Jonas Holgersson
2010Magnus och Anki Sandin
2009Per-Åke Perers
2008Anna-Britta och Herbert Nyman
2007Peter Ingemarsson
2006Jonas och Anders Svensson
2005Peter och Kristina Olsson
2004Jan-Olof Oscarsson
2003Jonas och Torbjörn Holgersson