Årets Vallmästare®

Årets Vallmästare är tävlingen för mjölk- och nötköttsproducenter som med hjälp av ett grovfoder av högsta kvalitet lägger grunden för hög mjölkavkastning och god tillväxt på djuren.

Det är tidningarna Husdjur och Nötkött som tillsammans med Gård & Djurhälsan, Svenska Vallföreningen, Sveriges Lantbruksuniversitet och Växa Sverige står bakom utmärkelsen.

Syftet med Årets Vallmästare är att öka intresset för vallfrågor och lönsam vallproduktion. Tävlingen är till för alla nötkötts- och mjölkproducenter i Sverige som tack vare ett grovfoder av hög kvalitet når goda resultat i produktionen. Den genomförs för att uppmärksamma duktiga vallodlare och ge status till landets arealmässigt största gröda som också ligger till grund för en lönsam mjölk- och nötköttsproduktion.

Vem blir Årets Vallmästare 2023?

Anmälan till Årets Vallmästare, odlingssäsongen 2022, har nu stängt och juryns arbete med att utse tre finalister har börjat.

Det vi söker är inte enskilda toppresultat, utan vallodlare som har en genomtänkt strategi där vallfodret är anpassat till gårdens produktion och som lyckas nå jämna resultat både mellan skördar och skördeår. Det är viktigt att du kan visa analyser från flera skördar och gärna år. Ju mer fullständiga analyser desto bättre, men du behöver inte ha alla analyser klara redan nu. Juryn tar emot kompletterande analyser vartefter de blir klara från de gårdar som går vidare till nästa steg i tävlingen.

Årets Vallmästare sponsras av Växa som belönar vinnaren med två timmars gratis rådgivning och fyra grovfoderanalyser. Borgeby fältdagar är partner i tävlingen och bjuder vinnaren på övernattning samt inträde till mässan.

Vinnaren av Årets Vallmästare 2023 presenteras i juni.

I juryn 2022 ingår: Per Rudengren, Svenska Vallföreningen, Nilla Nilsdotter-Linde och Rolf Spörndly, SLU, Anett Seeman, Gård & Djurhälsan, Jessica Stenvall, Växa Sverige, Linda Grimstedt, Husdjur, samt Ann Christin Olsson, Nötkött. 

Finalister Årets Vallmästare 2022

Bröderna Bengtsson, Varberg

Markus Brisbo, Brismene

Lars-Åke och Dennis Persson, Tibro

Klicka på respektive namn för att läsa mer om finalisterna.

 Tidigare pristagare
2022Markus Brisbo, Brismene
2021Lisbeth och Tomas Riberth, Guarp
2020Amanda, Bengt, Jeanette och Andreas Sjöberg, JB holstein
2019Inställt pga torråret 2018
2018Per och Tore Larsson, Kårtorp Lantbruk
2017Thomas Rappe, Strömsrums gård
2016Lasse Larsson, Jon-Jons Lantbruk
2015Viktoria Luttu Wahlberg och Henrik Wahlberg
2014Richard och Lennart Johansson
2013Bröderna Bengtssons Lbr AB
2012Fredrik Hansson
2011Torbjörn och Jonas Holgersson
2010Magnus och Anki Sandin
2009Per-Åke Perers
2008Anna-Britta och Herbert Nyman
2007Peter Ingemarsson
2006Jonas och Anders Svensson
2005Peter och Kristina Olsson
2004Jan-Olof Oscarsson
2003Jonas och Torbjörn Holgersson