Årets Vallmästare 2022

Markus Brisbo, mjölk- och nötköttsproducent på Östergården i Brismene, utanför Falköping, utses till Årets Vallmästare® . Gårdens fodersystem med plansilo och självgående fodervagn ställer höga krav på ett ensilage med så liten variation mellan partier och skördar som möjligt. Ensilaget ska också fungera till både högmjölkande kor och ungtjurar på tillväxt.

– Allt detta lyckas Markus Brisbo med. Han har en enkel strategi för såväl odling som utfodring och lyckas väldigt väl med att omsätta denna i hög mjölkavkastning på korna och tillväxt på tjurarna, säger Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur och juryns ordförande.

Juryns motivering:

Vallfodret är motorn hos Markus Brisbo på Östergården i Brismene. En integrerad produktion med både mjölkkor och ungtjurar ställer stora krav på vallfodret. På gården utfodras en skörd i taget, vilket ökar behovet av att få in en hög och jämn kvalitet, som inte ger onödiga störningar vid foderbyte. En hög mjölkavkastning och god tillväxt på ungtjurarna visar att gården lyckas med sin strategi, som är genomtänkt hela vägen från insådd till servering. För detta belönas Markus Brisbo med titeln Årets Vallmästare 2022.

På Östergården bedrivs mjölkproduktion med 75 årskor med en avkastning på 12 517 kilo energikorrigerad mjölk, ECM, per ko och år. Gården lämnar årligen cirka 150 ungnöt, främst av mjölkras, till slakt. Tjurarna slaktas vid 17-18 månaders ålder med en slaktvikt om 310-340 kilo. Läs mer om Brisbo Lantbruk här.

Bilden är högupplöst och får användas fritt i samband med publicering kring Årets Vallmästare. Vid publicering ange fotografens namn: Lisbeth Karlsson

Priset består av rådgivning och foderanalyser från Växa Sverige, inträde och övernattning vid Borgeby Fältdagar, samt ett diplom.

Prisutdelningen kommer att ske vid Borgeby Fältdagar den 29 juni, klockan 13 i Valltältet.

Linda Grimstedt, chefredaktör Husdjur och juryns ordförande: 010 – 471 09 42

Markus Brisbo: 0708 83 02 28