Tidningarna Husdjur och Nötkött lanserar Valltipset

Årets torka har gett stora konsekvenser för vallodlingen över hela landet. Därför väljer tidningarna Husdjur och Nötkött att pausa tävlingen Årets Vallmästare. Istället lanseras Valltipset.

Varje år sedan 2003 har en Vallmästare korats bland landets mjölk- och nötköttsföretagare. Tävlingen instiftades av tidningarna Husdjur och Nötkött för att uppmärksamma och belöna skickliga vallodlare och stimulera intresset för vallodling. I år har en enig vallmästarjury beslutat att ställa in tävlingen.

– Många djurägare har drabbats hårt av torkan och har varken tillräckliga kvantiteter eller kvaliteter för att klara behovet den kommande vintern, säger juryns ordförande Lena Widebeck, tidningen Nötkött.

– Det ska vara roligt att tilldelas utmärkelsen Årets Vallmästare. Men i år tror vi att det är väldigt svårt för dem som har lyckats få ett skapligt resultat att glädjas åt en sådan titel när så många kollegor har stora problem, säger Linda Grimstedt, chefredaktör för Husdjur.

Istället för att utse en Vallmästare vill juryn i år samla in och uppmärksamma goda exempel på hur man som företagare löser den svåra situationen med brist på vallfoder.

– Vi vill hitta bra lösningar på hur man bäst använder sitt vallfoder i kombination med andra fodermedel för att hålla uppe produktionen. Tips som vi sedan kan förmedla vidare som inspiration till andra djurägare i tidningarna Husdjur och Nötkött, säger Lena Widebeck.

Tipsen behöver inte bara handla om vall, utan all sorts grovfoder. De kan lämnas till tidningarnas redaktion via telefon, brev eller epost. Eller genom att tagga inlägg i sociala medier med #valltipset.

–Vi vill gärna behålla kopplingen till vallen, men ett sånt här år finns inte utrymme för begränsningar. Så Valltipset omfattar allting som handlar om den viktiga grovfoderförsörjningen, säger Linda Grimstedt.

Nästa år hoppas vallmästarjuryn att förutsättningarna blir mer normala så att traditionen att utse en vallmästare kan återupptas.