Fyra unga mjölkbönder står på ett körbart foderbord i en nybyggd ladugård för mjölkkor.

Bygg för mjölkkor, sinkor och ungdjur i Husdjur 12

Nyheter

I årets sista nummer av Husdjur är byggandet i fokus. Vi har besökt byggen för tre olika delar av mjölkproduktionen. Vi möter också Amanda Säll, vinnaren av Årets Ungdomsdiplom, samt den kanadensiske mjölkprofilen Gert Schrijver som värnar landets kvotsystem.

Byggde nytt stall efter ladugårdsbrand

Självklart att bygga nytt efter ladugårdsbrand

Bygg

Efter en förödande ladugårdsbrand byggdes en ny lösdrift med två mjölkrobotar på Kroks gård. Det var självklart att det skulle bli mjölkkor igen.

Unga bönder har mjölkkor igen

Porträtt
För Paulina och Charlie West har drömmen blivit sann. Efter många års kamp står en ny ladugård färdig och de kan äntligen kalla sig mjölkbönder igen.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.

Majorens stall är nu historia

Husdjur 75 år
När ett nytt mjölkstall byggdes på Dansjö gård i Alvesta 1951 var det ett modernt bygge baserat på de senaste forskningsrönen. I dag är ladugården riven. Men den speciella skottkärran finns kvar.

Smarta byggen i senaste Husdjur

Nyheter
Bygglösningar som underlättar i vardagen utgör stora delar av innehållet i det senaste numret av Husdjur. Vi träffar bland annat Anders Bengtsson på Stöpafors som byggt ett instegsstall för nykalvade.

Delaval bygger nytt på Hamra gård

Nyheter
Delaval fördubblar koantalet på egna mjölkgården Hamra. 2024 ska ett helt nytt kostall finnas på gården. "Om Gustaf de Laval hade varit med i dag hade han tyckt om våra planer", säger Delavals koncernchef Paul Löfgren.

Vreta bygger nytt efter ladugårdsbranden

Nyheter
Efter den ödesdigra branden i januari är ett nytt mjölkstall på väg att byggas på Vreta utbildningscentrum. I november är förhoppningen att kunna bjuda till invigning.