Nya smittskyddsregler inför djurutställningen på Elmia

Nyheter

Rutinerna för djurens hälsa och välfärd vid djurutställningen på Elmia är klara. I dem ingår veterinärbesiktning och provtagning för mykoplasma.

Experternas knep räddade svagfödd kalv

Nyheter

Genom att placera en svagfödd kalv på rumpan med både bak- och framben riktade framåt kunde Yvonne och Ulf Magnusson rädda den till livet. Det är ett av flera bra knep för att få igång kalvar som fått en tuff start.

Helikopter med flygande veterinärer landar i en hästhage.

Flygande veterinärer kommer tillbaka

Nyheter

Förra året genomförde Distriktsveterinärerna ett pilotprojekt med flygande veterinärer med hjälp av helikopter. Nu står det klart att projektet får en uppföljning i sommar.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.
Detaljbild av juver.

Vanligt med mastitbakterier hos nykalvade kvigor

Forskning

En femtedel av nykalvade kvigor i en studie hade bakterieinfektion i minst en juverdel. Staphylococcus chromogenes var det vanligaste fyndet.

Blåtunga sprids via svidknott. Här ses kor på bete under sommartid.

Ny typ av blåtunga närmar sig Sverige

Nyheter

Ett större utbrott av blåtunga drabbade ifjol Nederländerna. I Sverige följer myndigheterna smittspridningen noga, med förhoppningen att det dröjer innan smittan når hit.

Antalet vaccindoser ökar

Djurhälsa
Förskrivningen av vaccindoser till nötkreatur har mångdubblats på tio år. På Torps lantbruk har vaccinering för att få friskare djur blivit den sista pusselbiten i det förebyggande smittskyddsarbetet.

Oklara samband mellan djurvälfärd och lönsamhet

Forskning

God djurhälsa och en bra lönsamhet är viktiga faktorer för ett välmående mjölkföretag. Men det finns inga vetenskapligt underbyggda slutsatser kring sambandet mellan dem. Det gör det svårt att slå fast vilka åtgärder som betalar sig, exempelvis vid införandet av nya regelverk.

Kvinna som hälsar på en brun ko, stående på foderbordet i en ladugård.

Fokus på smittskydd i senaste Husdjur

Nyheter

Juverhälsan fortsätter att förbättras på svenska mjölkgårdar. I det senaste numret av Husdjur möter vi två gårdar som berättar om hur de arbetar med sitt smittskydd. Vi möter också Årets Mjölkbonde samt besöker en riktigt högavkastande besättning i USA.

Svartvit ko som klättrar på andra svartvita kor som en del i ett brunstbeteende.

Förlängt kalvningsintervall ger bättre fruktsamhet

Avel

Ett förlängt kalvningsintervall gjorde att förstakalvare hade lättare att bli dräktiga. De visade också tydligare brunster.

Enligt Vila-reglerna får djurägare inte ge kalk i samband med kalvningsförlamning. Men nu ska det testas i ett nytt pilotprojekt.

Vila-regler: Att ge kalk testas i nytt projekt

Nyheter

I ett nytt pilotprojekt kommer utvalda djurägare att själva få ge kalk vid kalvningsförlamning. Syftet är att ge underlag för en eventuell förändring av Vila-reglerna.