Kor påverkas tidigt av sommarvärmen

Forskning

Svenska mjölkkors produktion sjunker vid lägre temperatur än vad som tidigare antagits. Det visar ett pågående forskningsprojekt om extremväders påverkan på kornas hälsa. Text: Lena-Mari Tamminen, epidemiolog, institutionen för kliniska vetenskaper, Sveriges lantbruksuniversitet En ko som producerar mjölk jämförs ofta med en maratonlöpare och fungerar, precis som professionella atleter, bäst under optimala förutsättningar. Temperaturmässigt är […]

Antikroppar efter BRSV avtar snabbt

Forskning

Mängden antikroppar sjunker snabbt efter infektion med BRSV. Det visar ett examensarbete från veterinärprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Fruktsamma tips i Husdjur 3

Nyheter

Temat är fruktsamhet i årets tredje nummer av Husdjur. Där skriver vi bland annat om olika metoder för att kontrollera dräktighet, vilka som fungerar när och hur de bäst kombineras.

Tiden runt kalvning viktig för klövhälsan

Forskning

Både lång ståtid per dag och lång ståtid mellan viloperioder veckorna efter kalvningen har kopplats till högre odds för sulhornsskador på kommersiella gårdar.

Mål: Mer mjölk och lägre celltal

Nyheter

Efter flera år med stigande celltal i tankmjölken, baserat på provmjölkningsmätningarna, bröts trenden det senaste kontrollåret. Men det är en bit kvar till det första delmålet att komma under 225 000.

Sex tips: så hjälper du en svagfödd kalv

Djurhälsa

Med rätt förberedelser och snabba åtgärder kan en kalv som är medtagen och svag vid födseln räddas. Här ger två veterinärer sina bästa tips.

Nya råd kring sintid och juverhälsa

Nyheter

Rekommendationerna kring rutiner vid sinläggning och sintidsbehandling av mjölkkor har förtydligats.

SLU undersöker hur kontroller upplevs

Nyheter

Mjölkgårdars upplevelse av olika typer av djurskyddskontroller ska undersökas i en ny studie vid SLU.

Jag finns där – dygnet runt

Spaning

Spaningen i Husdjur nummer 9 är skriven av Jessica Olsson, distriktsveterinär och ko-nörd med starkt framtidstro.

Spendopp effektivt mot höga celltal

Djurhälsa

Spendopp eller spensprej är ett av dina viktigaste vapen för en bättre juverhälsa, men gör en strategi som utgår från din besättning. Ta först reda på om det är kobundna eller miljöbundna mastitbakterier som orsakar problemen.