Blond kvinna i brun kavaj och vit blus bredvid en bild av tre mjölkkor. en svart, en gul och en röd. Artikeln handlar om europeisk avelsvärdering.

Snart beslut om europeisk avelsvärdering

Avel

Förarbetet inför en eventuell gemensam europeisk avelsvärdering går in på sluttampen. Senast den 31 mars ska de tänkta medlemsländerna ta beslut om ifall de ska gå vidare in i nästa fas.

Ängesbäckens lantbruk vinner Herd of the Year

Nyheter

Ängesbäckens lantbruk i Ånäset utses till årets besättning, Herd of the Year, i Sverige. Gården drivs av bland andra Göran Olofsson, ordförande i Norrmejerier.

Bild på jerseykor i en hage. Infällt en cirkel med porträtt av en man och en kvinna.

Ny mjölkgård satsar på jersey

Nyheter

En gård som ska starta med mjölkkor tillhör inte vanligheterna. Men det är precis vad Olof Göransson och Therese Ziedén gör. Och de satsar på jersey.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.
Närbild på seminstrå. Fel val kan leda till dräktighetsförluster.

Fler dräktighetsförluster med bärarparningar

Forskning

Parningar mellan djur som är bärare av samma genetiska defekt leder till fler dräktighetsförluster än parningar mellan ickebärare. Det visar en färsk studie.

Vilka mål man har med sin avel skiljer sig åt. Här berättar sex stycken mjölkföretagare hur de ser på avel och vad som är viktigt för dem.

6 röster: Så jobbar vi med avel

Avel

Att få fram hållbara kor är ett mål många verkar vara överens om när det gäller avel. Men vad som mer är viktigt skiljer sig åt och beror till stor del på den egna produktionen. Här ger sex mjölkföretagare sin syn på saken.

Med Single step ska avelsvärderingen förbättras. Här är en av Viking Genetics avelstjurar.

Single step ska ge bättre analys

Nyheter

Tjurarnas avelsvärdering kan plötsligt ändras flera placeringar i samband med en ny körning. Något som fått många djurägare att reagera. Nu införs metoden Single step i ett försök att komma till rätta med problemet.

Aldrig ekonomiskt att para djur som bär på samma arvbara defekt

Forskning

Genom att DNA-analysera sina djur får lantbrukare inte bara ett mer tillförlitligt avelsvärde, utan också kunskap om monogena egenskaper. Den kunskapen kan användas för att para djur för bästa ekonomiska utfall.

Med avel har Andreas Strandberg försökt få fram robustare och köttigare mjölkkor. Numera är en stor del av besättningen fleckvieh.

Olika möjligheter för avel i Husdjur nummer 11

Nyheter

Det finns olika vägar för att nå avelsmål. I Husdjurs avelstema tar vi upp olika aspekter och mjölkföretagare ger sin syn på vad som är viktigt för dem.

Kor i ringen på Dalbokon

Solsken över Dalbokon

Utställning

Vid utställningen Dalbokon drog showmanshipklasserna mycket publik. Även exteriörklasserna visade prov på väldigt fina djur.