Optimera parning med DNA-analys

Forskning

Om parningar optimeras utifrån genomiska släktskap går det att hålla samma genetiska nivå som vid optimering utifrån traditionella släktskap. Optimeras parningar även på kostnaden för genetiska defekter försvinner risken för att sådana slår igenom. Det visar en ny studie.

Hon satsar på balans, bredd och Barbie

Porträtt

Holsteinföreningens ordförande har en tydlig bild av vilken ko hon vill avla fram. Anki Sandin brinner för holsteinrasen och för att få ungdomar intresserade av mjölkproduktion.

Robert Albertsson, ordförande i SRB-föreningen

Robert Albertssons idealko – 10 kalvar och 100 ton mjölk

Porträtt

Ung och engagerad kom Robert Albertsson in i SRB-aveln. Nu leder han föreningen och vill öka det internationella samarbetet.

Foto: Elisabeth Theodorsson

Louise Helmer ny vd för Viking genetics

Nyheter

Den 1 augusti tillträder Louise Helmer tjänsten som vd för avelsföretaget Viking genetics.

Från showmanship till avelsansvarig

Husdjur 75 år

Nio år gammal visade Linn Gullberg upp Milamässans bästa kalv, och kom med på bild i Husdjur. Kalvvisningarna ledde henne senare ut i världen och gav henne ett socialt nätverk och ovärderliga kunskaper.

Här är första svenska spolgården

Nyheter

Det blir Hans Palmqvist, embryokoordinator hos Växa, som blir den första att ta emot svenska spolkvigor för Viking genetics.

Örnsro ute till försäljning

Nyheter

Nu ligger Viking genetics tjurstation Örnsro ute till försäljning. Priset är satt till 36 miljoner kronor.

Nu spolar Sverige Hollola

Nyheter

Svenska kvigor kommer framöver spolas antingen på gård eller på kontrakterade spolgårdar i Sverige. Nu i februari skickas sex svenska kvigor till finska Hollola för sista gången.

Han ser stor potential i liten ras

Porträtt

En liten ko med stor personlighet har vunnit Dan Dotes hjärta. Jerseykorna är sociala djur som hävdar sin plats i lagården.

Växa blir direktmedlem i Arcowin

Nyheter

Växa Sverige blir direktmedlem i det planerade avelsföretaget Arcowin. Inköpta tjurar kommer att ägas av bolaget som sedan hyr plats på ägarföreningarnas seminstationer.