En petriskål med embryon. Mycket ska bli rätt för att lyckas med embryo.

Lyckas med embryo – experternas bästa tips

Avel

Antalet embryoinläggningar ökar i Sverige. Förra året gjordes 1 816 inläggningar. Med rätt förutsättningar har ett inlagt embryo större chans att leda till en dräktighet, än en seminering. Här är bästa tipsen för att lyckas med embryo.

Mjölkkor vid ett foderbord. Djuren är korsningar mellan raserna jersey, holstein och SRB.

Så kan grisproduktionen inspirera till avelsstruktur för mjölkkor

Avel

I princip kan alla besättningar i Kokontrollen få fram en semintjur men i grisproduktionen kommer alla renrasiga avelsdjur från några få avelsbesättningar. En dansk simuleringsstudie gör ett tankeexperiment kring en annan avelsstruktur för mjölkkor.

Fruktsamheten är i fokus på Hörnberga gård. Här görs spolningar och embryoinläggningar. På bilden syns Anna Arvidsson.

Fruktsamhet i fokus i årets tredje nummer av husdjur

Nyheter

Fruktsamhet är temat i Husdjurs tredje nummer för året och i det möter vi två gårdar som spolar, lägger in embryon och är donnabesättningar. Vi skriver också om reproduktionssynder som kan stå dig dyrt och om de guldmedaljörer som snart får ta emot pris av kronprinsessan Victoria.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.
Svartvit ko som klättrar på andra svartvita kor som en del i ett brunstbeteende.

Förlängt kalvningsintervall ger bättre fruktsamhet

Avel

Ett förlängt kalvningsintervall gjorde att förstakalvare hade lättare att bli dräktiga. De visade också tydligare brunster.

Blond kvinna i brun kavaj och vit blus bredvid en bild av tre mjölkkor. en svart, en gul och en röd. Artikeln handlar om europeisk avelsvärdering.

Snart beslut om europeisk avelsvärdering

Avel

Förarbetet inför en eventuell gemensam europeisk avelsvärdering går in på sluttampen. Senast den 31 mars ska de tänkta medlemsländerna ta beslut om ifall de ska gå vidare in i nästa fas.

Ängesbäckens lantbruk vinner Herd of the Year

Nyheter

Ängesbäckens lantbruk i Ånäset utses till årets besättning, Herd of the Year, i Sverige. Gården drivs av bland andra Göran Olofsson, ordförande i Norrmejerier.

Bild på jerseykor i en hage. Infällt en cirkel med porträtt av en man och en kvinna.

Ny mjölkgård satsar på jersey

Nyheter

En gård som ska starta med mjölkkor tillhör inte vanligheterna. Men det är precis vad Olof Göransson och Therese Ziedén gör. Och de satsar på jersey.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.
Närbild på seminstrå. Fel val kan leda till dräktighetsförluster.

Fler dräktighetsförluster med bärarparningar

Forskning

Parningar mellan djur som är bärare av samma genetiska defekt leder till fler dräktighetsförluster än parningar mellan ickebärare. Det visar en färsk studie.

Vilka mål man har med sin avel skiljer sig åt. Här berättar sex stycken mjölkföretagare hur de ser på avel och vad som är viktigt för dem.

6 röster: Så jobbar vi med avel

Avel

Att få fram hållbara kor är ett mål många verkar vara överens om när det gäller avel. Men vad som mer är viktigt skiljer sig åt och beror till stor del på den egna produktionen. Här ger sex mjölkföretagare sin syn på saken.