Ämne: Avel
Förlängt kalvningsintervall ger bättre fruktsamhet
AvelEtt förlängt kalvningsintervall gjorde att förstakalvare hade lättare att bli dräktiga. De visade också tydligare brunster.
Snart beslut om europeisk avelsvärdering
AvelFörarbetet inför en eventuell gemensam europeisk avelsvärdering går in på sluttampen. Senast den 31 mars ska de tänkta medlemsländerna ta beslut om ifall de ska gå vidare in i nästa fas.
Ängesbäckens lantbruk vinner Herd of the Year
NyheterÄngesbäckens lantbruk i Ånäset utses till årets besättning, Herd of the Year, i Sverige. Gården drivs av bland andra Göran Olofsson, ordförande i Norrmejerier.
Mjölk och kött – en vinnande kombination
AnnonsNy mjölkgård satsar på jersey
NyheterEn gård som ska starta med mjölkkor tillhör inte vanligheterna. Men det är precis vad Olof Göransson och Therese Ziedén gör. Och de satsar på jersey.
Mjölk och kött – en vinnande kombination
AnnonsFler dräktighetsförluster med bärarparningar
ForskningParningar mellan djur som är bärare av samma genetiska defekt leder till fler dräktighetsförluster än parningar mellan ickebärare. Det visar en färsk studie.
6 röster: Så jobbar vi med avel
AvelAtt få fram hållbara kor är ett mål många verkar vara överens om när det gäller avel. Men vad som mer är viktigt skiljer sig åt och beror till stor del på den egna produktionen. Här ger sex mjölkföretagare sin syn på saken.
Single step ska ge bättre analys
NyheterTjurarnas avelsvärdering kan plötsligt ändras flera placeringar i samband med en ny körning. Något som fått många djurägare att reagera. Nu införs metoden Single step i ett försök att komma till rätta med problemet.
Aldrig ekonomiskt att para djur som bär på samma arvbara defekt
ForskningGenom att DNA-analysera sina djur får lantbrukare inte bara ett mer tillförlitligt avelsvärde, utan också kunskap om monogena egenskaper. Den kunskapen kan användas för att para djur för bästa ekonomiska utfall.
Olika möjligheter för avel i Husdjur nummer 11
NyheterDet finns olika vägar för att nå avelsmål. I Husdjurs avelstema tar vi upp olika aspekter och mjölkföretagare ger sin syn på vad som är viktigt för dem.