Valde kor efter sjukskrivningen

Vi mjölkbönder

Efter att ha arbetat som socionom bestämde sig Sofi Larsson för att ta över mjölkproduktionen i Dalby efter sina föräldrar.

Grön gård gasar på

Vi mjölkbönder

Familjen Persson-Karlsson vill bli mer självförsörjande och satsar på hållbar mjölkproduktion där gödseln kan förädlas till elektricitet i en biogasanläggning.

Bytte spår och blev mjölkbönder

Vi mjölkbönder

Ida Oderstål är grundskolelärare och har drivit hotell och PR-byrå. 2012 köpte hon två highland cattlekor, utökade med mjölkraskvigor – och blev såld. När familjen köpte Malgomajgården 2019 växlade de upp sin mjölkproduktion.

Skånepågen som blev dalkarl

Vi mjölkbönder

Peter Paulsson med familj drog upp bopålarna ur skånemyllan och flyttade 70 mil norrut till Dalarna. – Förutsättningarna för att bedriva mjölkproduktion här är bättre än i Skåne, säger han.

Har bytt vården mot gården

Vi mjölkbönder

Efter tre år som driftledare och nitton år på gården känner sig Linda Östling fortfarande ny i branschen.

”Ångrar inte yrkesval en sekund”

Vi mjölkbönder

Osäkerheten inför att Sverige skulle gå med i EU fick Anders Jeppsson att satsa försiktigt med bara två mjölkkor 1991. Med en tro på mjölken har det nu blivit 140 mjölkkor.

Står stadigt på flera ben

Vi mjölkbönder

På Herrsäter gård finns flera ben att stå på. Förutom mjölkproduktion även uppfödning av stutar, samt gårdsbutik med lokala produkter.

Utvecklar ett steg i taget

Nyheter

På Bonared Östergården mjölkas det i två stall. I planerna ingår bland annat att byta ut gropen i det ena mot två nya robotar. Läs mer om familjen Levin i Husdjurs e-tidning.

Generationer från bygden

Vi mjölkbönder

På Nackunga gård läggs stort fokus på vallskörden och kalvarna som ses som grunden för mjölkproduktionen. I ladugården arbetar en riktig djurskötarfamilj.

Tillbaka efter takraset

Vi mjölkbönder

Åsa och Mats förlorade 51 kor när taket på lösdriften rasade in på grund av snömassor i april 2018. Nu har de börjat återhämta sig och kan blicka framåt.