En bra ko efter tjuren Cobra

Humlefarms första 100-tonnare är grann för att vara en niondekalvare. Hela flocken hade gärna fått bestå av Ninor. 607 Nina är nära gårdens bild av en idealko.

Text, Foto Ann Christin Olsson

Den senaste siffran i managementsystemet visar en produktion på 108 484 kilo mjölk. Hela besättningen har höga halter och med 5,15 procent fett och 4,06 procent protein vid senaste provningen, har 607 Nina nu passerat 100 ton ECM i livstidsavkastning.

– Vid förra kontrollårets slut i höstas var hon uppe i 99 395 kilo ECM, säger Bertil Nilsson på Humlefarm i Åstorp i Skåne.

Följer semineringsplan

När han tittar igenom hennes uppgifter är hon efter semintjuren Cobra. Men i det tidigare ledet är härstamningen mer blygsam med gårdstjurar bland annat som morfar.

– Vi använder egen tjur till kvigorna ibland, säger Bertil Nilsson.

Han är inte speciellt avelsintresserad och följer en semineringsplan som Skånesemin gör.

LÄS MER: Mjölkguld till Humlefarm (länk till e-tidningen)

Är niondekalvare

Bertil Nilsson tycker att hon är grann att titta på och menar att man inte kan tro att hon är en niondekalvare. Dock har juvret börjat bege sig ner mot golvet.

Nu mjölkar hon 28 kilo och får gå kvar och slutgödas fram till hösten. Vågen i roboten skvallrar om att hon väger 750 kilo. Även om hon inte har dåligt hull, kan hon nog lägga på sig några kilo till.

På nio kalvningar har det blivit tre kvigor, alla är kvar i besättningen. Det är bara den äldsta, född 2017 som har hunnit kalva in. 784 Nina har hunnit bli fjärdekalvare, men inte riktigt nått upp i moderns produktionssiffror. Så när hon semineras är produktion prioritet.

Ingen fler betäckning

– Jag skulle gärna ha fler som 607 Nina, men hon kommer inte att betäckas mer. Jag är rädd för att juvret flyr om hon skulle kalva igen.

607 Nina sköter sig själv för det mesta, men kan komma fram för att bli klappad. Hon har haft en kalvningsförlamning. Hon är fruktsam och de senaste fyra gångerna har hon blivit dräktig på första semineringen, som mest en gång tidigare har det behövts tre semineringar.

– Det är en ko som bara finns i besättningen. Det är vår första 100-tonnare. Men vi har också en till som är nära.

944 Linda

Född: 18 mars 2016.

F: 3531 VH Fiery.

MF: 8834 VH Obelix.

Mormors far: 2471 D Onside.

Produktion: 82 449 kilo ECM i livstidsproduktion (hittills).

Halter: 4,4 procent fett, 3,8 procent protein.

Kalvar: Åtta kalvar på sex laktationer, varav sex kvigor.