Oklara samband mellan djurvälfärd och lönsamhet

Forskning

God djurhälsa och en bra lönsamhet är viktiga faktorer för ett välmående mjölkföretag. Men det finns inga vetenskapligt underbyggda slutsatser kring sambandet mellan dem. Det gör det svårt att slå fast vilka åtgärder som betalar sig, exempelvis vid införandet av nya regelverk.

Kor lever längre på gårdar som nyligen har investerat.

Kor lever längre på gårdar som investerar

Forskning

En svensk mjölkko slås ut efter att ha mjölkat i genomsnitt två och en halv laktation. Beslut som leder till att kor lever längre är mer komplexa än många tror. En ny forskningsstudie visar att mjölkkornas ålder bestäms av andra faktorer än av deras hälsa och fruktsamhet.

Salta pinnar är ett dåligt sätt att försvara livsmedelsproduktionen.

Salta pinnar är ett dåligt försvar mot matbrist

Spaning
Det behövs fler morötter och färre salta pinnar om det ska vara lönsamt för bonden att både göra gott för miljön och förse Sveriges befolkning med mat. Det skriver Mikael Olofsson, ekologisk mjölkbonde i Västerbotten.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.
Energianvändning på mjölkgården.

6 tips: Smart energianvändning på mjölkgården

Ekonomi

Med förkylning av mjölken, värmeåtervinning och frekvensstyrd vakuumpump kan närmare 15 procent av gårdens energiförbrukning sparas in. Men det finns fler enkla åtgärder som ger en smart energianvändning på mjölkgården.

Mjölkföretagens bästa tips

Nyheter
Ett högt mjölkpris håller lönsamheten uppe hos många mjölkföretag. Men stora kostnader gör ändå ekonomin till en utmaning. Här tipsar tre gårdar om hur de gör för att hålla rätt kurs.

Var fjärde toppgård lämnar eko

Nyheter
Flera av de högst avkastande ekologiska gårdarna i Sverige ställer om till konventionell drift. Två har redan tagit beslutet, ytterligare tre räknar med att göra det samma visar Husdjurs rundringning.

Färre hinder ger mer mjölk

Avkastning
För andra året i rad är Geddeholms gård Sveriges högst avkastande ekologiska besättning. Gårdens strategi är att minimera antalet saker som hindrar korna från att mjölka på topp.

Möt Norrmejeriers nya vd

Nyheter
Den 1 oktober får Norrmejerier återigen en ny vd. Då tillträder Gerhard Bley som tidigare arbetat på bland annat Kavli och Arla.

2700 per mjölkko – dags att söka krisstödet

Nyheter
Ansökan om krisstöd till följd av höjda kostnader i ukrainakrigets spår är öppen. En mjölkgård kan få drygt en halv miljon i stöd.

Trög marknad för tjurkalvar

Nyheter
Höga priser på kraftfoder och mjölkersättning har börjat påverka marknaden för livkalvar. En del uppfödare tvekar att sätta in djur, andra fortsätter som vanligt. För mjölkgården kan det vara alternativt att behålla en del tjurkalvar för egen uppfödning.