168 Rullan, kviga i Vikings embryoprogram

Rullar på genom generationer

Kor vi minns

Den yngsta medlemmen i Rullan-familjen blev embryodonator i Finland. Tre generationer före henne fortsätter att producera mjölk i besättningen på Väggarp.

Fräsch som en tredjekalvare

Kor vi minns

Valla är en välkänd kofamilj som spridits från Juby gård över hela landet. På granngården Göstad har 1833 Valla gett upphov till en ny gren av familjen.

Yen – en riktig champion

Kor vi minns

Trevlig att hantera och en fröjd för ögonen. Jerseykon Yen har egenskaper som för ett par år sedan gav en championtitel från Gutekon.

802 Krona blev över 13 år. Hon blev med åren en personlighet. En hållbar ko med hög livstidsproduktion. Och en väldigt fin teckning, apelkastad med stjärnor.

Krona – en fett hållbar ko

Kor vi minns

Frisk, fruktsam och hållbar, men med åren ack så trögmjölkad. 802 Krona har fått utmärkelse för SRB-föreningens utmärkelse för hållbara kor.

Ida – en riktig diva

Kor vi minns

Hade 1463 Ida varit en människa hade hon blivit en hög chef. Hon vet vad hon vill och bossar gärna med de andra korna i stallet.

På väg mot 100 ton

Kor vi minns

Holsteinkon 1258 har besättningens ojämförligt högsta avkastning räknat per levnadsdag, mer än dubbelt så högt som genomsnittskon.

Inga – en ko med sisu

Kor vi minns

Hon är den första hundratonnaren i besättningen, men annars en osynlig dam. Inga sköter sig själv och hon behöver aldrig hämtas till roboten.

Mor och dotter låg alltid sida vid sida

Kor vi minns

De två SRB-korna 828 Bella och dottern 1171 Bella fanns alltid vid varandras sida. Deras avkommor har bidragit starkt till det nordiska avelsarbetet.

Foto: Malou Jansen

Träntorps nyckfulla drottning

Kor vi minns

Det är fruntimmersvecka och den okrönta drottningen på Träntorp heter 1544 Johanna. Hon bestämmer allt, från var korna ska beta till i vilken ordning de ska mjölkas och i vilket liggbås de får ligga.

Sicken ko – 958 Sickan

Kor vi minns

En fantastisk livstidsproduktion, men ändå ingen ko som sticker ut i besättningen. 958 Sickan är en ko som bara mjölkar på utan att göra så mycket väsen av sig.