En röd och en svartvit ko i en hage vid ett vägskäl.

Så påverkas kornas vitaminbehov under betesperioden

Forskning

Att tillgodose kornas vitaminbehov i foderstater är lätt men förtjänar eftertanke. Vid ett webbinarium presenterades uppdaterade näringsrekommendationer och hur de kan förväntas svara när vitaminer ges på rätt sätt.

Mer uthållig laktation hos fodereffektiva kor

Forskning

Foder är ofta den största kostnaden i mjölkproduktionen. Därför är hög fodereffektivitet viktigt för lönsamheten, men även för till exempel ett lågt klimatavtryck. En svensk studie visar bland annat på mer uthållig laktation hos fodereffektiva kor.

Öppen fodersilo täckt av plast. Vildjäst kan orsaka varmgång.

Vildjäst – oönskade gäster i fodersilon

Forskning

Vildjäst är jästsvampar som finns naturligt i ensilage. Vid ensilering kan vildjäst skapa problem när syre får tillträde till ensilaget under lagring eller då man öppnar silon. Då vaknar jästen till liv och du märker att det tar värme i silon eller foderblandningen.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.
Spannmål i fält.

Blöt spannmål kräver stabil lagring

Nyheter

En utmanande odlingssäsong har gett stora variationer i näringsvärden och vattenhalt i foderspannmålen. Inför lagring av blöt spannmål är det därför viktigt att tänka till lite extra.

Jodhalten i kornas kraftfoder ska öka.

Rapsfoder minskar jodhalten i kornas mjölk

Forskning

Mjölk är en av de produkter som hjälper till att fylla det dagliga behovet av jod för människor. Men på senare år har jodhalten i mjölkråvaran sjunkit. Därför behöver tillsatsen av jod i mjölkkornas foder nu öka.

Jod ska tillbaka till mjölkens innehållsförteckning.

Jod i kornas foder ska berika dryckesmjölken

Nyheter

Från och med i höst ökar andelen jod i svenska fodermedel till mjölkkor. Syftet är att höja nivån av jod i dryckesmjölken.

Bättre grovfoder med högre näringsvärden

Foder

Vallen är den svenska mjölkproduktionens viktigaste gröda, ur flera aspekter. Ändå visar statistik för landet som helhet att det går att få ett bättre grovfoder genom att öka näringsvärdet – och därmed lönsamheten.

Torrsommar: Åtgärderna du bör göra nu

Nyheter
Den torra starten på sommaren gjorde att första vallskörden blev mindre än normalt på många håll i landet. Fler djur än vanligt har också anmälts till slakt. Det finns även andra åtgärder att göra redan nu om torkan håller i sig.

Här kom det senast en rejäl rotblöta

Nyheter
Torkan är på mångas läppar och vem minns när det egentligen regnade så pass att det gav en ordentlig rotblöta? Husdjur har tagit reda på svaret!
Vallskörd är temat i Husdjur 4 2023.

Vallskörd hos mästarna i Husdjur nummer 4

Nyheter
I det senaste numret av Husdjur är det fokus på vallskörden. Vi möter de tidigare vallmästarna Bröderna Bengtsson och följer med Emma Svensson, växtodlingsansvarig på Munkagårds naturbruksgymnasium, en dag på jobbet.