Foderstat ger olika tillväxt beroende på ras

Forskning

Det blir skillnad på såväl tillväxt som fruktsamhet vid två olika foderstater, beroende på vilken ras kvigorna har. Det visar forskning från Danmarks nötforskningscenter, DKC.

Ingrid Sommar och Iris Dahlén diskuterar sojans utveckling på fältet.

De odlar soja och lupin till korna

Nyheter

Trettio lantbrukare runt om i landet prövar i år att odla soja och lupiner. De deltar i ett projekt som drivs av forskare från lantbruksuniversitetet och som ska utmynna i odlingsanvisningar.

Ett bra vallfoder är guld värt

Nyheter

Årets vallmästare firar 20 år och nu drar juryns arbete igång med att vaska fram 2022 års vallmästare bland de gårdar som nominerats.

Höga foderpriser pressar lönsamheten

Nyheter

Många insatsvaror har rusat i pris i år, vilket försämrar kalkylen ett högt mjölkpris till trots. Prisökningen tycks nu ha avstannat – och landat på en högre nivå. Ändå kan det vara nu det är som mest gynnsamt att köpa.

Foto: Lisbeth Karlsson

Svårt år för majsen

Nyheter

Många lantbrukare har i år haft dålig uppkomst i majsfälten. En relativt tidig sådd med efterföljande köldperiod gav en långsammare groning. Sist kom en torrperiod som blev förödande för majsen, som dog innan den kommit upp.

Bra drag i 2020 års vallar

Nyheter

Årets första vallanalyser visar spännande resultat.

Vallskörden 2020 lovande från söder till norr

Nyheter

Sommaren har gett bra vallskördar i många landskap. Men det är spridda skurar när det gäller såväl nederbörd som skördemängder. På sina håll har torka och kyla ställt till det. 

Risk för brist på ekofoder

Nyheter

Det finns risk för brist på ekologiskt proteinfoder till hösten. Orsaken är hinder i produktion och transport till följd av coronapandemin.

Foder och teknik i senaste Husdjur

Nyheter

Inomgård är temat för senaste numret av Husdjur, där vi bland annat tar en titt på närproducerat kraftfoder, samt tekniska lösningar som underlättar på gården.

Så här är foderläget 2019 runt om i Sverige

Nyheter

Smältbarheten är generellt lägre i förstaskörden än i andraskörden, medan energin är högre i andraskörden. Det visar foderanalyserna från första- och andraskörd 2019.